Hlavní obsah

Úřady v Jeruzalémě odložily hlasování o výstavbě nových osad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Úřady v Jeruzalémě zrušily hlasování, ve kterém měly ve středu schvalovat výstavbu téměř 500 nových bytů pro Izraelce v okupovaném východním Jeruzalémě. Agentuře Reuters to řekl jeden ze členů příslušného výboru pro výstavbu Hanan Rubin. Hlasování bylo podle něj odloženo na žádost premiéra Benjamina Netanjahua.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Výstavba židovského sídliště

Článek

K zastavení výstavby osad vyzvala minulý týden Izrael ve své rezoluci i Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Úřady podle Rubina k odložení hlasování přistoupily rovněž kvůli tomu, aby nebyly ještě více poškozeny vztahy s Obamovou administrativou, která s výstavbou osad nesouhlasí. Žádné další podrobnosti zatím nejsou známy.

Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rezoluci, která po Izraeli požaduje, aby ukončil výstavbu židovských osad na okupovaném palestinském území. Spojené státy, které židovský stát vždy v předchozích hlasováních v OSN podporovaly, se tentokrát hlasování zdržely. Dokument tak mohl projít.

Izrael se nepodřídí

Izrael již oznámil, že se rezoluci nepodřídí. Netanjahu označil dokument za "neobjektivní a hanebný" a prohlásil, že Izrael přehodnotí své vztahy s OSN včetně přítomnosti zástupců této instituce v Izraeli.

Související témata:

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu odešli všichni izraelští vojáci i osadníci. Na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě žije asi půl miliónu Židů a zhruba 2,5 miliónu Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám