Hlavní obsah

Úder na Írán má mířit z Ázerbájdžánu

Právo, CNN, roš

Izrael v tichosti buduje vojenské vztahy s Ázerbájdžánem, protože pro něj má velký význam coby severní soused Íránu. Napsal to časopis Foreign Policy. Diplomat Bushovy vlády John Bolton pak obvinil Bílý dům, že tuto skutečnost vyzradil, aby izraelský útok zmařil.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský bojový letoun F-16

Článek

„Podle mě je tento únik součástí kampaně administrativy proti izraelskému útoku,“ prohlásil v televizi FoxNews Bolton, bývalý velvyslanec v OSN, i když zároveň připustil, že pro to nemá žádný přímý důkaz.

Něco na tom může být. Časopis Foreign Policy se nicméně zaměřil na dosud málo známé skutečnosti a s odvoláním na zdroje administrativy potvrdil, že USA se obávají zvýšeného rizika izraelského útoku na íránská jaderná zařízení. „Izraelci si koupili letiště. Jmenuje se Ázerbájdžán,“ řekl jeden. Jiný poznamenal: „Sledujeme, co tam Izrael dělá, a nejsme rádi.“ Podle něj získal Izrael přístup na letiště podél íránských hranic, a USA se obávají, že to maří jejich snahu zmírnit napětí Izraele s Íránem.

Letadla by mohla zůstat v akci déle

Možnost využití ázerbájdžánských základen však poprvé vyvstala už v roce 2006. Tehdy penzionovaný izraelský generál Oded Tira kritizoval Bílý dům za pasivitu vůči íránskému jádru a napsal: „Musíme s Ázerbájdžánem koordinovat využití jeho leteckých základen a počítat s jejich menšinou v Íránu.“

Úder podniknutý z Ázerbájdžánu by byl vojensky výhodnější, protože izraelská letadla by mohla zůstat nad cíli déle. Perspektiva útoku ze severu však znepokojuje Turecko kvůli bezpečnostním a ekonomickým dopadům. „Američtí vojenští plánovači tak musí nyní počítat nejen se scénářem války v Zálivu, ale současně také na Kavkaze,“ napsal časopis.

Mezi Teheránem a Baku to jiskří

Izraelsko-ázerbájdžánské námluvy, posílené v únoru kontraktem na dodávky bezpilotních letadel a protiraketových systémů za 1,6 miliardy dolarů (29,7 mld. Kč), během let sílily. V depeši zveřejněné později serverem WikiLeaks o nich v roce 2009 informoval do Washingtonu zástupce amerického velvyslance.

Citoval prezidenta Ilchama Alijeva, jenž spolupráci přirovnal k ledovci: „Devět desetin z ní je pod hladinou,“ řekl.

I když ázerbájdžánský ministr obrany nedávno v Teheránu ujišťoval, že jeho země nedovolí žádný útok ze svého území, výslovně nevyloučil možnost přistání izraelských bombardérů po akci ani rozmístění záchranných komand.

Mezi Baku a Teheránem to kromě toho v poslední době zajiskřilo. Írán přišel v únoru s obviněním, že soused poskytl podporu izraelským komandům, jež zavraždila jeho vědce. Ázerbájdžán naproti tomu tento měsíc zatkl 22 osob kvůli špionáži pro Teherán.

Reklama

Výběr článků

Načítám