Hlavní obsah

U Teheránu se zřítil ukrajinský boeing, nejméně 176 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Nejméně 176 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se ve středu ráno zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Íránská státní televize informovala, že mrtví jsou všichni lidé na palubě. Počet obětí se liší podle zdrojů, Ukrajinská pravda uvedla, že zahynulo 168 cestujících a devět členů posádky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky zříceného ukrajinského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Podle íránského Červeného půlměsíce zahynuli všichni pasažéři a členové posádky boeingu největších ukrajinských aerolinek UIA. Smrt všech lidí na palubě potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Příbuzným obětí kondoloval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky havárie ukrajinského Boeingu 737 u TeheránuVideo: Reuters

Počet 177 mrtvých potvrdila Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Íránská agentura Fars uvedla, že obětí bylo 176.Ukrajinská diplomacie uvedla, že zahynulo 82 Íránců, 11 Ukrajinců, 63 Kanaďanů, tři Němci, tři Britové, 10 Švédů a čtyři Afghánci. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by v letadle zříceném u Teheránu byli Češi.

Foto: Mohammad Nasiri, ČTK/AP

Trosky po pádu ukrajinského boeingu v Íránu

Podle íránského úřadu pro letectví letoun havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Agentura DPA poznamenala, že není jasné, jak úřady tak brzy po zřícení stoje dospěly k závěru, že je příčinou technická závada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící trosky zříceného ukrajinského boeingu u TeheránuVideo: Reuters

Podle BBC o poruše motorů informovala Írán ukrajinská ambasáda. Stroj se zřítil u města Parand jihozápadně od Teheránu, které leží u Chomejního letiště. Z radarů zmizelo letadlo dvě minuty po startu.

Na Twitteru se objevily amatérské záběry údajně zachycující ukrajinský boeing těsně před pádem. Je na nich vidět, že stroj už ve vzduchu hoří.

Na místě jsou podle agentury DPA záchranné síly. Šéf íránského Červeného půlměsíce uvedl pro státní média, že však bylo „nemožné“ najít jakékoli přeživší.

Podle šéfa íránských záchranářů letoun po zřícení hořel, a proto nebylo možné přistoupit k záchranným pracím. Na místě přitom bylo nejméně 22 sanitek, čtyři záchranářské autobusy i vrtulník.

Foto: Mohammad Nasiri, ČTK/AP

Záchranáři na místě pádu ukrajinského boeingu u Teheránu

Šéf íránského úřadu pro mimořádně situace Pirhosein Kulivand původně řekl, že nemuseli všichni zemřít: „Letoun je v plamenech, ale my jsme poslali záchranáře a je možné, že můžeme zachránit několik cestujících.“ To se však nepovedlo.

Pád v době eskalace napětí

Podle Ukrajinské pravdy letěl Boeing 737 na lince PS 752 z Teheránu na kyjevské letiště Boryspil. Stroj byl relativně nový, aerolinky ho převzaly před třemi a půl lety.

Foto: Iran Press, Reuters

Trosky ukrajinského boeingu, který havaroval u Teheránu

Média spekulovala o možné souvislosti neštěstí s eskalací napětí mezi Íránem a Spojenými státy, ale zdá se, že jde jen o náhodný souběh událostí.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v úterý zakázal americkým leteckým společnostem operovat ve vzdušném prostoru nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a Perským zálivem. Úřad tak učinil poté, co Írán v noci na středu raketami zaútočil na irácké základny s americkými a dalšími koaličními vojáky.

Mluvčí společnosti Boeing Michael Friedman agentuře AP řekl, že firma o zprávách z Íránu ví a shání další informace. Boeing, podobně jako jiní výrobci letadel, v podobných případech asistuje při vyšetřování. V tomto případě by však pomoci mohla bránit americká sankční politika vůči Íránu poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018 jednostranně odstoupila od jaderné dohody s Íránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám