Hlavní obsah

U mešit v Saúdské Arábii se odpálili útočníci, zabili dvě osoby

Rijád
Aktualizováno

Tři sebevražedné útoky se v pondělí odehrály v Saúdské Arábii, dva před mešitou a jeden před americkým konzulátem. Kromě atentátníků si podle médií vyžádaly dvě oběti. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Stringer, Reuters

Muslimští věřící poblíž Prorokovy mešity v saúdskoarabské Medíně, kde se odpálil sebevražedný útočník

Článek

Terčem jednoho z útoků se stala šíitská mešita ve městě Katíf na východě Saúdské Arábie. K podobnému útoku došlo i nedaleko mešity v Medíně.

Při prvním útoku nebyl nikdo zraněn, na místě výbuchu bylo podle tamních obyvatel vidět jen zbytky těla jedné osoby, uvedla agentura AFP. Někteří svědci z Katífu popsali, že zaslechli dva výbuchy. Při jedné explozi bylo zničeno auto stojící před tamní mešitou.

Útok u Mohamedova hrobu

Druhý atentátník v Medíně odpálil pás s výbušninami a usmrtil dva pracovníky bezpečnostních složek, uvedla televizní stanice Al-Arabíja. K útoku došlo nedaleko mešity, které patří mezi nejsvětější místa islámu, protože se tam nachází hrob proroka Mohameda. V okolí se v době útoku pohybovalo množství poutníků, kteří se tam modlili.

Šestatřicetiletý Qari Ziyaad Patel z Jihoafrické republiky byl v době výbuchu uvnitř mešity. Mnozí si podle něj nejprve mysleli, že jde o tradiční oslavnou palbu z děl, pak ale ucítili, jak se chvěje zem. "Ty záchvěvy byly velmi silné, bylo to, jak kdyby se měla zhroutit celá budova," řekl agentuře AP Jihoafričan.

Jde o dva další útoky, které se dnes krátce před skončením postního měsíce ramadánu odehrály v Saúdské Arábii. Časně ráno se sebevražedný atentátník odpálil před americkým konzulátem ve městě Džidda. Při výbuchu zahynul pouze útočník.

Saúdská Arábie má asi 25 miliónů obyvatel a zhruba dva milióny z nich vyznávají šíitský islám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám