Hlavní obsah

U jednání o míru v Sýrii budou i Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ankara

Turecko se dohodlo s Ruskem na pozvání Spojených států k mírovým rozhovorům o Sýrii.Informoval o tom v sobotu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Jednání mají začít 23. ledna a konat se budou v kazašském hlavním městě Astaně.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu

Článek

Çavuşoglu potvrdil účast Američanů na jednáních po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Právě Turecko s Ruskem jsou garantem nedávné dohody o příměří mezi syrskou vládou a povstalci vyjma radikálů z Islámského státu či bývalé Fronty an-Nusra.

Klid zbraní by měl připravit atmosféru právě pro rozhovory o Sýrii v Astaně. Američané dosud v těchto jednáních zůstávali stranou, ačkoliv jsou velmi aktivní v rozhovorech o Sýrii pod záštitou OSN. Ty mají být v únoru obnoveny v Ženevě.

Američané ano, kurdské milice nikoli

Úsilí o mírové rozhovory podporuje Syrská opoziční vyjednávací komise HNC. V sobotu to potvrdila. Komise, která vznikla v prosinci 2015 v Saúdské Arábii, se již zúčastnila dřívějších mírových rozhovorů ve Švýcarsku.

Turecko naopak na jednáních nechce zástupce kurdských milic bojujících v Sýrii. Ankara považuje milice YPG za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou řadí k teroristickým skupinám nejen Ankara, ale i Evropská unie a Spojené státy.

Reklama

Související články

Turečtí vojáci zmizelí v Sýrii jsou po smrti

Do Turecka byla v úterý předána těla dvou tureckých vojáků, kteří se účastnili operace proti Islámskému státu u města Al-Báb a byli od 29. listopadu nezvěstní....

Výběr článků

Načítám