Hlavní obsah

U Fallúdže pokračují boje s Islámským státem. Panují obavy, že radikálové upevní pozice

Fallúdža/Bagdád

Boje proti radikálům z Islámského státu (IS) v Iráku probíhaly v pondělí západně od města Fallúdža, jehož dobytí ohlásilo v neděli irácké velení. Armáda chce zabránit IS, aby upevnil své pozice u města, které leží asi 50 kilometrů od Bagdádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky dobyly poslední oblast drženou IS v provincii FallúdžaVideo: Reuters

 
Článek

Vojáci podporovaní mezinárodní leteckou koalicí obklíčili asi 150 radikálů u řeky Eufratu. „Mají dvě možnosti, vzdát se, nebo se nechat zabít. Chceme jim zabránit nabrat dech a zaútočit na (naše) vojáky auty s bombami,“ řekl plukovník Ahmad Saídí, který přiznal, že irácký postup je kvůli minám pomalý.

Z odposlechnuté radiové komunikace Islámského státu podle něj plyne, že radikálům dochází munice.

V poslední fázi operace byly obranné akce IS ve Fallúdži chabé i kvůli tomu, že mnozí z velitelů utekli.

Překvapivě rychlý konec operace

Agentura Reuters napsala, že rychlost postupu vojáků ve Fallúdži překvapila všechny, kteří počítali s dlouhým bojem. IS Fallúdžu obsadil v roce 2014, její dobytí se má stát odrazovým můstkem pro boj o severoirácký Mosul. Irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že z něj chce armáda IS vytlačit ještě letos.

Foto: ČTK/AP

Irácké protiteroristické jednotky u mešity ve Fallúdži

Kontrolu Fallúdže nyní zajišťují kromě armády elitní protiteroristické jednotky a federální policie. Uvnitř města jsou i členové šíitských milicí, které pomáhaly dobýt okolí. Centrum Fallúdže bylo klidné a vojáci tam pokračovali v odstraňování náloží, jež IS nechal na silnicích.

Zničeno je deset procent města

Podle prvních odhadů bylo v bojích zničeno asi deset procent budov, což je lepší ve srovnání se situací ve městech Ramádí nebo Sindžár, kde byl IS také poražen.

Podle mluvčího guvernéra provincie Anbár, kde Fallúdža leží, je v nejhorším stavu průmyslová zóna na jihu Fallúdže, v níž lidé z IS sestavovali nálože.

V táborech, jež zřídila vláda pro občany, kteří z města v minulém měsíci uprchli, čeká asi 85 000 lidí. Téměř dvojnásobek osob z Fallúdži uprchl v předchozím období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám