Hlavní obsah

Tvrdé boje mezi palestinskými hnutí Fatah a Hamás

GAZA

Tři dny nových bojů mezi palestinskými hnutími Fatah a Hamás si vyžádaly nejméně 25 mrtvých a 68 zraněných. Násilnosti neslábnou, i v neděli byly slyšet v Gaze výbuchy a střelbu.

Článek

Podle svědků se po celé Gaze ozývaly detonace dopadajících granátů a střelba ze samopalů, ale zatím nejsou k dispozici údaje o případných nových mrtvých nebo zraněných.

V noci na neděli zemřelo při přestřelkách pět lidí, včetně mladého chlapce. Během dne pak u domu osobního strážce vysokého představitele  Fatahu Mohammeda Dahlana explodovala puma. Za poslední týden jde už o druhý útok na lidi spojené s s Dahlanem, který byl za vlády Jásira Arafata velitelem bezpečnostních sil v pásmu Gazy a působil také ve vládě. Stoupenci radikálního vládního Hamásu tvrdí, že Dahlan připravoval atentát, jehož obětí se měl stát premiér Haníja z hnutí Hamás. Zabit měl být při návratu do Palestiny. [celá zpráva] Dahlan snahu zlikvidovat Haníju popírá.

Fatah zase zadržuje deset bojovníků Hamásu.

Palestinský premiér Ismáíl Haníja v neděli znovu vyzval Palestince ke klidu. "Znovu a znovu opakujeme naši výzvu palestinskému lidu: Měli byste chránit národní jednotu, dát přednost dialogu a řeči rozumu. Stáhněte zbraně z ulic a ukončete napětí," prohlásil.

V pátek boje znemožnily Hamásu chystané oslavy prvního výročí vítězství ve volbách. Hnutí pak oznámilo, že přerušuje jednání s Fatahem o vytvoření vlády národní jednoty. Ta dosud vždy selhávala, protože Fatah uznává Izrael a Hamás to odmítá. 

Vůdce Fatahu, prezident Abbás, v pátek na Světovém hospodářském fóru v Davosu prohlásil, že nehodlá na dohodu s Hamásem čekat déle než tři týdny. Pak prý vyhlásí nové volby. Ty ale Hamás odmítá a právě Abbásův úmysl vypsat nové volby vedl k vystupňování napětí.

Před dvěma měsíci byly boje mezi Fatahem a Hamásem tak prudké, že se otevřeně hovořilo o tom, že Palestině hrozí občanská válka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám