Hlavní obsah

Turečtí vojáci zmizelí v Sýrii jsou po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaziantep

Do Turecka byla v úterý předána těla dvou tureckých vojáků, kteří se účastnili operace proti Islámskému státu u města Al-Báb a byli od 29. listopadu nezvěstní. Uvedl to turecký list Daily Sabah s odvoláním na představitele státu, který zůstal v anonymitě. Nebylo uvedeno, jak zahynuli. Těla byla vyměněna za zajaté radikály Islámského státu.

Foto: Stringer, Reuters

Následky jednoho z předchozích náletů ve městě Al-Báb

Článek

Ostatky armádního seržanta Kıvançe Kaşıkçıho a četaře četníků Muhammeta Durana Keskina byla v úterý předána do pohraničního Gaziantepu na jihovýchodě Turecka. Po smuteční ceremonii v Gaziantepu byly ostatky obou vojáků předány rodinám a přepraveny do jejich rodných měst, uvedla agentura Dogan.

Těla byla získána výměnou za propuštění šesti radikálů Islámského státu, uvedl mluvčí syrské vzbouřenecké skupiny Brigáda Hamza, která se také podílí na bojích o Al-Báb. Mluvčí skupiny Eyup Ahmet Aga listu Haber Türk řekl, že šest bojovníků Islámského státu, které zadržovala Brigáda Hamza, bylo předáno džihádistům.

Nejasnosti přetrvávají

O zmizení obou vojáků účastnících se u města Al-Báb v Sýrii turecké operace Štít Eufratu informoval generální štáb 29. listopadu s tím, že s nimi nebyla armáda schopna navázat kontakt.

Krátce poté uvedla agentura Amak napojená na Islamáský stát, že radikálové dva turecké vojáky zadržují.

Pozornost tato informace vzbudila až před Vánocemi, kdy Islámský stát zveřejnil brutální video s upálením dvou mužů v tureckých uniformách. [celá zpráva] Turecko ale nikdy nepotvrdilo pravost videa ani to, že by muži na videu byli skutečně příslušníky turecké armády.

Video bylo zveřejněno v době tvrdých bojů o město. Turecké síly během jediného dne přišly o 14 svých vojáků a byly vytlačeny z hory nad městem, kterou nakrátko ovládli. Islámský stát se přitom zmocnil i tureckých tanků. [celá zpráva]

Turecký ministr obrany Fikri Işık poté přiznal, že islamisté zajali tři turecké vojáky. [celá zpráva] Z jeho vyjádření ale nebylo jasné, zda se do toho počítal i dvojici nezvěstnou od konce listopadu.

Podrobnosti nebyly zveřejněny ani v úterý, kdy byla těla předána do Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám