Hlavní obsah

Turecko začalo zasahovat proti migrantům mířícím do Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko v posledních dnech zpřísnilo kontroly na pobřeží Egejského moře, kde policie před plánovanou plavbou do Řecka od začátku týdne zadržela na 3000 migrantů. Informoval o tom pátek turecký deník Hürriyet. Jde o první důkaz, že Turecko plní dohodu s EU o zastavení vlny běženců mířících do Evropy. Snaží se vlnu přibrzdit a zlepšit ostrahu svých hranic.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Migranti u tureckého města Edirne

Článek

V turecké provincii Çanakkale bylo od 1. prosince zadrženo 2993 migrantů, zatčeno bylo i 35 lidí podezřelých z převaděčství. Policejní operace se uskutečnily v oblasti města Ayvacik, odkud vyplouvá většina člunů mířících k řeckému ostrovu Lesbos. Na padesátikilometrovém úseku pobřeží se na akci podílelo na 300 policistů.

Evropská unie a Turecko se v neděli zavázaly, že oživí přístupové rozhovory Ankary s EU výměnou za spolupráci Turecka s cílem zastavit příliv migrantů do Evropy. Unie se rozhodla poskytnout pomoc Turecku, a to tři miliardy eur na zajištění ubytování pro syrské uprchlíky na tureckém území. Obě strany se zároveň dohodly na společném akčním plánu, který stanoví, že Ankara zajistí, aby její hranice s Evropskou unií byla méně propustná.

Turecko je nejfrekventovanější tranzitní zemí pro uprchlíky směřující do Evropy zejména ze Sýrie a Afghánistánu. Přes moře se letos takto do Řecka dostalo přes 700 000 migrantů. Podle oficiálních údajů na tureckém území pobývá asi 2,2 miliónu Syřanů, kteří se sem uchýlili kvůli krvavému konfliktu ve své zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám