Hlavní obsah

Turecko odmítlo americkou rezoluci o genocidě Arménů

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Čelní představitelé Turecka ostře odmítli čtvrteční rezoluci zahraničního výboru americké Sněmovny reprezentantů. Vyvražďování arménské menšiny osmanskými Turky za první světové války označil za genocidu. Stovky Turků se sešly před americkým velvyslanectvím v Ankaře, aby vyjádřily nesouhlas s rozhodnutím.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turci demonstrují před velvyslanectvím USA v Ankaře

Článek

Prezident Abdullah Gül označil výsledek hlasování výboru za „historickou nespravedlnost“ motivovanou politickými zájmy. „Turecko neponese odpovědnost za negativní důsledky, které toto rozhodnutí může vyvolat,“ zdůraznil. Premiér Recep Tayyip Erdogan dodal, že jeho země byla obviněna ze zločinů, které nespáchala.

Podle ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua je Turecko odhodláno pokračovat v normalizaci vztahů s Arménií. Po rezoluci zahraničního výboru americké sněmovny je však ohrožena ratifikace turecko-arménské dohody o normalizaci vztahů, kterou Ankara a Jerevan podepsaly loni v říjnu.

Arménie rozhodnutí přivítala

"Vysoce oceňujeme rozhodnutí," sdělil arménský ministr zahraničí Edward Nalbandian. "Je to další důkaz oddanosti amerického lidu univerzálním lidským hodnotám a důležitý krok k prevenci zločinů proti humanitě."

Zahraniční výbor rezoluci schválil jen těsnou většinou 23 ku 22 hlasům. Nyní o ní bude hlasovat celá Sněmovna reprezentantů, přičemž výsledek je nejistý i vzhledem k okamžité reakci Turecka, které ještě ve čtvrtek odvolalo svého velvyslance z Washingtonu.

Davutoglu mezitím vyzval administrativu amerického prezidenta Baracka Obamy, aby vyvinula úsilí a zasadila se o nepřijetí rezoluce ve Sněmovně reprezentantů resp. v celém Kongresu.

Turecko vehementně odmítá tvrzení, že v letech 1915-1916 zahynulo v tehdejší osmanské říši při represích a deportacích okolo 1,5 miliónu Arménů. Připouští jen 300 tisíc až půl miliónu mrtvých s tím, že šlo o oběti války, nikoli genocidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám