Hlavní obsah

Turecko odmítá útočit na Rakku společně s Kurdy

– Ankara

Spolupráce Turecka s milicemi syrských Kurdů při případné operaci proti hlavnímu městu Islámského státu Rakce by mohla „ohrozit budoucnost Sýrie“. V úterý to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Akce by se podle něj měly účastnit místní skupiny.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

Çavuşoglu se pustil do koalice zemí bojujících proti Islámskému státu. Podle něj jí chybí „strategie zaměřená na výsledek“, což vede k chybám a závislosti na „teroristických organizacích“. Narážel na to, že hlavním partnerem USA v boji proti Islámskému státu v Sýrii jsou kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristickou skupinu.

Šéf turecké diplomacie zmínil, že Washington spolupracuje se skupinou, kterou není schopen kontrolovat. Navzdory americkým slibům, že se kurdské milice YPG stáhnou na východní břeh Eufratu, zůstávají podle Çavuşogla pořád v okolí severosyrského Manbidže, který leží západně od toku řeky. [celá zpráva]

Turecký ministr řekl, že na rozdíl od pevného postoje Velké Británie v boji proti terorismu „některé evropské země uplatňují dvojí standardy“. Narážel na skutečnost, že v Bruselu se konal kongres syrské kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), jejímž vojenským křídlem jsou právě milice YPG. Podle něj skupina nemá zájem udržet jednotnou Sýrii, ale chce v ní vytvořit „separátní kanton“, kde by vládla sama.

Turci chtějí zapojit místní skupiny

Turecko před časem uvedlo, že je připraveno se po boku Spojených států zúčastnit případné operace s cílem dobýt Rakku, kde žije až půl miliónu lidí. USA s milicemi YPG, které stojí asi padesát kilometrů od Rakky, při akci počítají.

Çavuşoglu ale přišel s alternativou. Podle něj by se mělo při útoku na Rakku hlavně spolupracovat s místními skupinami. Této taktiky použilo Turecko, když dobylo na začátku září Džarábulus. Invazi do Sýrie zahájilo kvůli obavám, že kurdské milice ovládnou souvislý pohraniční pás v Sýrii podél turecké hranice. [celá zpráva]

YPG, PYD a PKK
YPG je vojenské křídlo syrské kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), která má blízko k turecké separatistické Kurdské straně pracujících (PKK). Tu za teroristickou považuje vedle Ankary i Washington a EU. V Evropě ale sílí hlasy, že by se ze seznamu měla vyškrtnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám