Hlavní obsah

Turecko nezavede reciproční sankce proti Rusku

Ankara

Turecko nebude reagovat na „emocionální” reakce Ruska a nebude zasahovat proti ruským občanům či zájmům na tureckém území. V souvislosti s prudkým ochlazením rusko-tureckých vztahů po sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou na turecko-syrské hranici to prohlásil v úterý večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Zachováváme odměřený přístup k emocionálnímu chování Ruska,” citoval Erdogana turecký list Hürriyet. Prezident  slíbil, že Ankara nebude vyhošťovat ruské občany přítomné v Turecku: „To by nebylo hodno Turecka.”

Moskva se rozhodla obnovit vízovou povinnost pro přijíždějící turecké občany s platností od 1. ledna a vyzvala své občany, aby necestovali do Turecka. Přicházejí ale také stále častější informace o šikanování tureckých občanů a firem ruskými úřady.

Erdogan současně odsoudil ekonomické sankce uvalené Ruskem. „Rusko je naším strategickým partnerem, ale podívejte se, co dělají: trestají naše podnikatele,” řekl. Turecký prezident také upozornil na to, že jeho země je připravena se obejít bez ruského plynu, který je v současnosti hlavním zdrojem energie země: „Víte, vždycky jsme se zemním plynem nežili. Tento lid je zvyklý na strádání.”

Reklama

Výběr článků

Načítám