Hlavní obsah

Turecko kvůli pořízení systému S-400 vypadne z programu stíhaček F-35, pohrozil Bílý dům

Washington/Ankara

Turecko se kvůli pořízení ruského systému protivzdušné obrany S-400 nemůže podílet na americkém programu moderních stíhaček F-35. Ve středu to v prohlášení uvedl Bílý dům. Úřad amerického prezidenta přímo neřekl, že Ankaru z programu vyloučí, tento krok se očekává od amerického ministerstva obrany, poznamenala agentura AP. Turecké ministerstvo zahraničí označilo v reakci krok USA za chybný a poškozující strategické vztahy obou spojenců v NATO.

Foto: Reuters

Americký pilot bojového letounu F-35A na základně ve Spojených arabských emirátech

Článek

„Turecké rozhodnutí pořídit si ruský systém protivzdušné obrany S-400 činí pokračování účasti této země na F-35 nemožné,” uvedl Bílý dům. Jeho prohlášení dodává, že stíhačky F-35 nemohou koexistovat se zařízením, které slouží Rusku i ke sběru výzvědných informací. Washington se obává, že pokud by Turecko mělo letouny F-35, Rusko by mohlo získat informace, jak je může systém S-400 odhalit a sestřelit.

Spojené státy v minulých dnech opakovaně pohrozily, že z Turecka, které je členem Severoatlantické aliance, bude stažena výroba komponentů k letounům F-35 a že Ankara nemůže počítat s dodávkami těchto stíhaček. Washington může dodávku letounů F-35 Turecku zablokovat a turečtí piloti zapojení do programu budou muset opustit USA. Vyřazení Turecka z programu ale komplikuje výroku F-35. [celá zpráva]

S-400 bude plně funkční v dubnu

Rusko minulý týden začalo s dodávkami systému S-400. [celá zpráva]Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí, kdy dorazily další součásti systému, hájil jeho pořízení: „Říkali, že není správné je kupovat. A nyní přistálo osmé letadlo a začalo vykládat náklad. Dál-li bůh, v dubnu 2020 nasazení dokončíme a staneme se jednou z mála zemí světa, která má takovouto protivzdušnou obranu.” Podle něj bude systém částečně sloužit už od konce roku.

Ankara kritiku USA a dalších zemí NATO odmítá a tvrdí, že aliance jí neposkytla žádné alternativní nabídky, Spojené státy jen opožděně nabídly systém Patriot PAC-3, který ale má menší dosah. Na ruském systému proto Turecko trvá, použít ho chce k zajištění hranic se Sýrií a Irákem.

Turecké ministerstvo zahraničí v reakci podle agentury Reuters uvedlo, že americké rozhodnutí je chybné a není k němu „legitimní důvod”. Podle něj rovněž poškodí strategické vazby mezi oběma spojenci v NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám