Hlavní obsah

Turecko je připraveno na vpád do Sýrie, řekl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko brzo zahájí další vojenskou operaci na severu Sýrie, která bude zaměřena proti teroristům z Islámského státu (IS) a z dalších organizací. Za teroristy Ankara považuje i kurdské milice YPG, které s podporou Západu porazily IS v Sýrii. Řekl to v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu před poslanci své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Popřel, že by poskytl bezpečnostní záruky Kurdům.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan prohlásil, že je připraven eliminovat „koridor teroristů“ na severu Sýrie a že probíhají přípravy na likvidaci IS na severu Sýrie „spolu s dalšími teroristickými organizacemi“.

„Velmi brzo budeme neutralizovat teroristické skupiny v Sýrii a odstraníme další teroristické skupiny, které by se pokoušely nám v tom zabránit,“ řekl Erdogan podle listu Hürriyet.

IS nebo YPG, žádný rozdíl, tvrdí Erdogan

Dodal, že „pro Turecko není žádný rozdíl mezi PKK (Stranou kurdských pracujících), (kurdskou milicí) YPG, (Kurdskou demokratickou stranou) PYD nebo Islámským státem“. „Pokud to jsou teroristé, uděláme vše, co je nutné, bez ohledu na to, odkud přišli,“ řekl Erdogan.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu k poslancům

Co se týká termínu operace, Erdogan jej neuvedl, ale řekl: „Může to být v jakýkoli okamžik.“ V odpovědi použil i narážku na tureckou invazi na Kypr z roku 1974.

Návštěva amerického bezpečnostního poradce 

Erdogan vystoupil před poslanci AKP jen krátce poté, co americký národní bezpečnostní poradce John Bolton hovořil více než dvě hodiny v Ankaře s poradcem tureckého prezidenta Ibrahimem Kalinem.

Kalin poté na tiskové konferenci odmítl, že by Turecko dalo USA ohledně bezpečnostních záruk pro kurdské milice jakékoli závazné sliby. Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo přitom v pondělí uvedl, že prezident Erdogan ochranu kurdských spojenců Trumpovi slíbil. Kvůli zárukám Kurdům se zpožďuje stahování dvou tisíc amerických vojáků ze Sýrie. Americký prezident Donald Trump řekl  3. ledna, že chce chránit Kurdy, ale nechce zůstat v Sýrii navěky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americký bezpečnostní poradce John Bolton se svým tureckým protějškem Ibrahimem Kalinem (vpravo)

Ačkoli Američané se původně měli setkat i s šéfem turecké tajné služby Hakanem Fidanem a ministrem obrany Hulusim Akarem, dorazili na schůzku pouze jejich zástupci a vysoký úředník z tureckého ministerstva zahraničí. Společné vyjádření pro média Kalin s Boltonem odřekli.

Erdogan kritizoval amerického poradce

Turecký prezident v projevu k poslancům amerického poradce tvrdě kritizoval: „Bolton udělal zásadní chybu, když mluvil o nových podmínkách odchodu amerických vojáků ze Sýrie.“

Bolton o víkendu v Izraeli řekl, že podmínkou pro stažení amerických sil je poražení zbytků Islámského státu a také to, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti kurdským spojencům USA. „Pro nás není možné v tomto udělat kompromis,“ reagoval Erdogan.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký bezpečnostní poradce John Bolton

Naznačil, že představitelé americké administrativy se možná budou pokoušet o obstrukce „jasné dohody“, které dosáhl při rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem 17. prosince, kde se domluvili, že američtí vojáci se stáhnou ze Sýrie a turečtí zlikvidují zbytky IS: „Navzdory skutečnosti, že jsem s Trumpem dosáhl jasné dohody, zaznívají z různých oblastí americké administrativy různé hlasy.“

Erdogan také prohlásil, že tvrzení o tom, jak YPG bojují s Islámským státem, je „obrovskou lží”. Současně ale popřel, že by Turecko napadalo v Sýrii cíleně Kurdy. To je podle něj urážlivé a sprosté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám