Hlavní obsah

Turecko je jako Írán před islámskou revolucí, prohlásil Lieberman

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman ve čtvrtečním příspěvku pro deník Jerusalem Post kritizoval Turecko za to, že zavinilo diplomatickou krizi s Izraelem. Turecko přirovnal k Íránu před islámskou revolucí v roce 1979.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

„Bohužel, nedávné události v Turecku připomínají Írán před islámskou revolucí vedenou ajatolláhem Chomejním. Stejně jako Turecko byl Írán mezi nejbližšími spojenci Izraele a u obou národů panovaly dobré mezivládní i mezilidské vztahy,“ napsal šéf izraelské diplomacie.

Lieberman tvrdě kritizuje Turecko od námořního incidentu z loňského května, kdy izraelské komando zakročilo proti flotile lodí vypravené z Turecka, aby do palestinského pásma Gazy, jež je pod izraelskou blokádou, dovezla humanitární pomoc. Devět tureckých aktivistů při zásahu zemřelo. Izrael po následné mezinárodní kritice blokádu zmírnil.

Lieberman nesouhlasil ani s finančním odškodněním rodin obětí a vyjádřením zármutku nad mrtvými, což podpořil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Žádost Ankary o omluvu označil Lieberman za drzost a prohlásil, že by se mělo omluvit Turecko, protože výpravu navzdory varováním podpořilo, čímž podle něj podporuje terorismus. Tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana izraelský ministr označil za lháře, i když následně učinil smířlivé gesto, když pozval šéfa turecké diplomacie k „upřímnému rozhovoru“ do Jeruzaléma.

Podle čtvrtečních zpráv je stále přes 60 procent Turků přesvědčeno, že by vláda měla vztahy s Izraelem zmrazit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám