Hlavní obsah

Turecko a JAR kvůli zabíjení demonstrantů v Gaze stáhly své velvyslance z Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko a Jihoafrická republika v reakci na střety izraelských vojáků s Palestinci v Pásmu Gazy, při nichž v pondělí zemřelo téměř šest desítek palestinských demonstrantů, stáhly své velvyslance z Izraele. Ankara navíc doporučila velvyslanci židovského státu, aby se vrátil domů. Výhrady vůči izraelskému postupu daly najevo i některé další země. Také v úterý izraelští vojáci v Gaze zabili jednoho Palestince.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z pondělního zásahu v GazeVideo: AP

 
Článek

Protesty proti údajně příliš agresivní politice židovského státu vyjádřila také Belgie, která si rovněž předvolala ambasadorku, a kritika zásahu zazněla i z Francie.

Zastání se naopak Izrael dočkal od Spojených států. Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová uvedla, že židovský stát při pondělním zásahu na hranici Pásma Gazy projevil zdrženlivost. Spojené státy navíc na půdě Rady bezpečnosti OSN zablokovaly výzvu k vyšetření smrti 58 protestujících Palestinců.

Při pondělních nepokojích v Gaze kromě mrtvých také více než 2770 Palestinců utrpělo zranění, přičemž každého druhého zranila střela. Přinejmenším 130 lidí je v kritickém stavu.

Mezi oběťmi jsou i nezletilí

Mezi oběťmi izraelské střelby je i několik nezletilých. Agentura AFP s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze napsala, že je mezi nimi i osmiměsíční dívka, která se nadýchala slzného plynu, tuto informaci ale s odkazem na zdravotnické zdroje později zpochybnila agentura AP.

Ta s odkazem na nejmenovaný zdravotnický zdroj napsala, že osmiměsíční dítě mohlo zemřít na následky nemoci, nikoliv v důsledku vdechnutí slzného plynu. Podle tohoto zdroje totiž dítě trpělo vrozenou chorobou.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinský demonstrant vrhá kameny na izraelské jednotky u hranice pásma Gazy

Den katastrofy

Palestinci v Gaze demonstrují od konce března za ukončení blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale které se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. V pondělí demonstrovali i kvůli přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Izraelci dopředu varovali, že budou postupovat tvrdě. Prostřednictvím letáků vzkázali Palestincům, že „zakročí proti komukoli, kdo se pokusí zničit bezpečnostní plot, ohrozit vojáky Izraelských obranných sil (IDF) nebo izraelské civilisty”.

Izraelský ministr školství Naftali Benet řekl, že každého, kdo se k plotu v Gaze přiblíží, budou vojáci považovat za teroristu.

V úterý si Palestinci připomínají nakbu (katastrofu), což je termín, kterým označují události po vzniku Izraele, kdy během první arabsko-izraelské války v roce 1948 z nového státu uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám