Hlavní obsah

Tunisan si zapálil o ramadánu, stráví za to měsíc ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tuniský soud poslal na měsíc za mříže muže, který si ve dne na veřejnosti během muslimského postního měsíce zapálil cigaretu. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Postní měsíc ramadán je jedním z pěti pilířů islámu a má sloužit přiblížení člověka k Bohu.

Foto: Profimedia.cz

Tunisané protestují proti trestání lidí, kteří se během ramadánu nepostí. Ostentativně kouřící muž nese transparent s nápisem ve francouzštině: Proč ti vadí, že se postíš a já jím?

Článek

Muslimové o ramadánu drží od rozednění do setmění půst. Výjimky jsou povoleny pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy či malé děti. Během ramadánu platí omezení i pro kouření, sexuální život a válčení.

Muže, jenž kouřil před soudem v pobřežním městě Bizerta, spatřil zaměstnanec soudu, který incident nahlásil úřadům. Muže pak zatkla policie.

Ačkoliv v Tunisku není žádný zákon, který by jíst a pít během postního měsíce zakazoval, podobné incidenty se v zemi během ramadánu opakují.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Tunisané protestují proti trestání lidí, kteří se během ramadánu nepostí. Máme právo na svobodu pro jednotlivce, stojí na arabsky psaném transparentu.

Začátkem června byli čtyři muži v Tunisku odsouzeni k měsíčnímu vězení za to, že ve dne jedli v parku.

V neděli několik desítek Tunisanů vyšlo do ulic na protest proti zatčení těchto lidí a požadovali, aby v budoucnu úřady nestíhaly ty, kdo se rozhodnou nepostit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám