Hlavní obsah

Trump vyzval Netanjahua, aby se s osadami „trochu držel zpátky”

Washington

Americký prezident Donald Trump se poprvé sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce zdůraznil, bude tvrdě pracovat na mírové dohodě mezi Izraelem a Palestinci. Premiéra Izraele vyzval k ústupkům.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Donald Trump (vpravo)

Článek

Trump sdělil, že obě strany musejí udělat kompromisy. Netanjahua vyzval, aby „se trochu držel zpátky s osadami“.

Právě budování a rozšiřování židovských osad na okupovaných územích, které je v rozporu s mezinárodním právem, zatím zmrazilo jednání o míru. Vznikají totiž na místech, kde by měl být vyhlášen Palestinský stát. OSN kvůli tomu Izrael kritizuje. Trump se do Spojených národů pustil, že s Izraelem zachází velice nespravedlivě.

Trump také zdůraznil, že Izrael a Palestinci musejí jednat o mírové smlouvě přímo.

Řekl, že je mu jedno, jakou podobu bude mít řešení, zda půjde o jeden stát, nebo o dva státy. „Mohu žít s oběma, zalíbí se mi to řešení, které se zalíbí oběma stranám. Myslím si ale, že dva státy jsou pro dva snazší,“ poznamenal.

Netanjahu za zdroj konfliktu s Palestinci označil jejich odmítání uznat Izrael v jakýchkoli hranicích. Trump zdůraznil, že Palestinci budou muset Izrael uznat.

Zopakoval také, že by se mu líbilo přestěhovat velvyslanectví USA do Jeruzaléma, což vyvolalo značné pobouření. Izrael totiž anektoval východní část Jeruzaléma, který by chtěli mít za své hlavní město Palestinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám