Hlavní obsah

Trump poprvé mluvil s Abbásem, pozval ho do Bílého domu

Washington/Ramalláh

Americký prezident Donald Trump v pátek poprvé od nástupu do úřadu hovořil s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Podle jeho mluvčího jej během telefonického rozhovoru pozval k brzké návštěvě Bílého domu, uvedla agentura Reuters.

Článek

Trump podle mluvčího doprovodil pozvání ujištěním, že dodrží "závazek k mírovému procesu, který povede ke skutečnému míru mezi Palestinci a Izraelci." Šéf palestinské samosprávy Trumpovi sdělil, že jeho strana by chtěla dospět k mírovému řešení na základě vzniku samostatného palestinského státu, uvedl mluvčí Nabíl abú Rudajná.

Palestinské vedení je znepokojeno vstřícnějším přístupem k Izraeli, který Bílý dům začal dávat najevo poté, co Trump vystřídal ve funkci Baracka Obamu. Telefonát s Abbásem přišel na řadu až po dvou telefonických jednáních amerického prezidenta s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, jenž byl navíc jedním z prvních zahraničních státníků, kteří Trumpa navštívili v Bílém domě.

Zatímco před Trumpovým nástupem USA podporovaly řešení v podobě dvou států, nový prezident po schůzce s Netanjahuem řekl, že nezáleží na tom, zda vzniknou dva státy, nebo jeden společný pro Izraelce a Palestince.

Podle komentátorů však od Netanjahuovy návštěvy v polovině února Bílý dům proizraelský postoj akcentuje výrazně méně a přestal mluvit například i o přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Trump slíbil v kampani a který by Palestinci i další muslimové považovali za provokaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám