Hlavní obsah

Totální zoufalství: Iráčané z Mosulu prchají do Sýrie

Mosul/Damašek

Situace v iráckém městě Mosulu, které okupuje Islámský stát, je tak děsivá, že zoufalí civilisté prchají do Sýrie, kde už déle než pět let zuří občanská válka. Z pátečního vyjádření Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyplývá, že jen v květnu oblast opustilo na 4200 lidí.

Foto: Rwa Faisal, ČTK/AP

Bojovníci irácké armády

Článek

„Představte si, že máme uprchlíky, kteří utíkají do Sýrie. To znamená, že situace je pro ně zoufalá. Důvodem jsou přípravy bitvy o Mosul," řekla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

Její úřad odhaduje, že by do Sýrie mohlo z Mosulu zamířit až 50 tisíc lidí.

Radikálové z Islámského státu před válkou druhé nejlidnatější irácké město v severním cípu země obsadili v roce 2014 bez boje. Později začali postupovat dále na jih.

Irácká armáda ale nyní extremisty tlačí zpět. Momentálně svádí bitvu o město Fallúdža a po jeho osvobození slibuje dobýt zpět i Mosul.

Současnou vojenskou operaci ve Fallúdži komplikuje přítomnost civilistů. Islámský stát jim podle všeho brání odejít. OSN vyjádřila obavy o asi 50 tisíc lidí, kteří podle ní ve městě jsou.

Reklama

Související témata:

Související články

V dobývané Fallúdži hrozí hladomor

Hlad panuje v obležené irácké Fallúdži držené Islámským státem, kterou se snaží dobýt irácké vládní síly. Uvedli to civilisté, kterým se z města podařilo...

Výběr článků

Načítám