Hlavní obsah

Tisk: Izrael se už vyzbrojuje pro vzdušný přepad Íránu

Právo, vpl

Rozdrcení protestů proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda íránským prezidentem utvrdilo vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v přesvědčení, že dialog s Teheránem, jemuž dává přednost šéf Bílého domu Barack Obama, nemá smysl. Izrael se už rozhodl pro útok na íránská jaderná zařízení, pokud v nich Teherán nezastaví práce.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

„Netanjahu při jednáních s Obamou v Bílém domě ho vědomě nežádal o pomoc či souhlas s útokem, protože nechtěl dostat zápornou odpověď,“ připomněl list Ha´arec.

Meir Dagan, šéf izraelské rozvědky Mossad, už podle britského nedělníku The Sunday Times (ST) získal souhlas Saúdské Arábie s přeletem na jejím územím pro případ náletu na íránská jaderná zařízení - bez ohledu na to, že Rijád a Tel Aviv neudržují diplomatické styky. Saúdská Arábie totiž se znepokojením sleduje, jak se Teherán snaží vystupovat jako muslimská mocnost číslo jedna.

ST dále upozornily, že náznaky příprav leteckého úderu se množí. Izraelské ministerstvo obrany schválilo nákup letadel s radarovým systémem AWACS a Washington odsouhlasil prodej 35 bojových letounů F- 35 schopných uniknout radarům. To by podle expertů výrazně ulehčilo pozici izraelskému letectvu, protože musí napadnout nejméně dvanáct cílů. Než by se nad ně dostalo, muselo by urazit 1800 až 2000 kilometrů. Izraelští piloti proto už mají za sebou i dvě cvičení na dlouhé lety v USA a jedno v nejmenované zemi Evropské unie, napsal deník The Jerusalem Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám