Hlavní obsah

Tikající bomba: V Sýrii bojuje armáda muslimů z Evropy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda přibližně tisícovky dobrovolníků, kteří v syrské občanské válce bojují na straně povstalců, pochází z předměstí Paříže, Londýna, německé Fuldy nebo dokonce i z malých irských měst. Nyní se snaží svrhnout režim Bašára Asada, ale do budoucna se mohou podle časopisu Foreign Policy stát časovanou bombou pro Evropu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Je to časovaná bomba," prohlásil francouzský ministr vnitra Manuel Valls. Většina z dobrovolníků, kolem 80 procent, jsou mladí lidé z muslimských rodin, zbytek tvoří francouzští konvertité k islámu. Odhaduje se, že do války se zapojili dobrovolníci ze 14 evropských zemí a představují přibližně 10 procent z celkového počtu cizinců na straně syrských povstalců.

Experti tvrdí, že příliv evropských bojovníků do Sýrie daleko přesahuje míru předchozích generací mladíků, kteří odešli bojovat do Afghánistánu, Jemenu, Iráku a Somálska. A je dobře známo, že z Afghánistánu vzešel Usáma bin Ládin a Al-Káida.

Dobrovolníci bojující v Sýrii se mohou jednou vrátit domů, nejspíš ne všichni. Ovšem obavy nevzbuzuje ani tak jejich množství. Kromě zkušeností z boje a schopnosti i odhodlání zabíjet budou mít totiž kontakty na militantní skupiny na Blízkém východě. Není proto divu, že evropské vlády si kladou otázku, jak s tímto problémem naložit.

Navíc zmíněná tisícovka nemusí být konečné číslo, protože povstalci samotní, zdá se, nemají dost sil, aby Asadův režim svrhli. Konflikt se může protahovat.

Muslimští vůdci verbují mládež do zbraně

V syrské občanské válce se odráží také dávný a neutuchající rozpor mezi sunnitskou a šíitskou větví islámu. Zatímco Asadova klika patří k menšinovým šíitům, povstalci se rekrutují z řad sunnitů.

Radikální sunnitští duchovní opakovaně volají souvěrce do zbraně k účasti ve svaté válce v Sýrii. Například šestaosmdesátiletý Egypťan Jusúf al-Karadáví to označuje za povinnost každého boje znalého muslima a kvůli podpoře Asada spílá šíitskému Íránu. Na něj napojený šíitský Hizballáh, neboli Boží stranu, označil za stranu Satana.

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Syrští povstalci

Na serveru YouTube se objevilo video, jehož autorem je Hajan M. z Kasselu, který je dnes velitelem v oblasti Homsu. Vyzývá bratry k připojení k džihádu, přestože v bojích sám přišel o nohu a doma nechal německou manželku.

Ministr chce navrátilce monitorovat

Účast na válce v cizině není trestná. Evropské tajné služby se alespoň snaží monitorovat lidi podezřelé z toho, že míří do Sýrie. Někdy se je podaří odradit, jindy je při pokusu překročit hranice zadrží v Turecku.

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich na setkání s ministry spolkových zemí na začátku července sdělil, že v Sýrii je asi 60 mladých Němců.

"Máme obavu, že se zradikalizují ve výcvikových táborech napojených na Al-Káidu. Proto musíme zajistit, aby tyto osoby byly po návratu odpovídajícím způsobem monitorovány," uvedl Fridrich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám