Hlavní obsah

Tělo mrtvého Němce uneseného Tálibánem bylo nalezeno

KÁBUL

Obyvatelé v afghánské provincii Vardak nalezli tělo německého pracovníka uneseného s dalším kolegou z Německa a pěti Afghánci, kteří pracovali na stavbě hráze. O nálezu informovali místní představitelé. Příčina smrti je zatím neznámá.

Článek

K únosu se již dříve přihlásilo radikální hnutí Tálibán, jehož údajný mluvčí v sobotu tvrdil, že všichni rukojmí byli zabiti. Afghánská a německá vláda to ale vzápětí zpochybnily. Jeden Němec podle nich patrně žije a druhý zemřel na infarkt. [celá zpráva] Tomu však neodpovídá první ohledání těla mrtvého muže, na kterém jsou patrné střelné rány.

Tálibánci jako podmínku propuštění rukojmích požadovali, aby afghánská vláda pustila vězněné islamisty a aby se němečtí vojáci stáhli z Afghánistánu.

Stažení asi 3000 německých vojáků z Afghánistánu však vyloučila německá kancléřka Angela Merkelová již v rozhovoru pro vydání listu Passauer Neue Presse. "Nemůžeme opustit afghánský lid," uvedla.

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier však svolal speciální skupinu, která měla komunikovat s Talibanem a získat zajaté Němce zpět.

Hnutí Tálibán kromě toho drží v zajetí 23 Jihokorejců. Podle afghánského ministerstva obrany již začala operace na jejich záchranu, které se údajně účastní i mezinárodní síly. Do země dnes přicestovala jihokorejská delegace.

Extremisté z Tálibánu údajně o 24 hodin prodloužili své ultimátum týkající se skupiny 23 jihokorejských rukojmích. Oznámily to agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího Tálibánu. Původní ultimátum vypršelo v neděli v 16:30 SELČ.

Jihokorejci jedou vyjednávat, možný je i útok na povstalce

Afghánské a mezinárodní síly dnes údajně zahájily společnou vojenskou operaci na záchranu 23 jihokorejských občanů. Tvrdí to afghánské ministerstvo obrany. Koalice ale zapojení do jakékoli akce na osvobození rukojmích nepotvrdila. Do země dnes zároveň dorazila jihokorejská delegace vedená náměstkem ministra zahraničí.

Akce v provincii Ghazní asi 140 kilometrů jižně od Kábulu se podle komuniké ministerstva účastní afghánská armáda, policie, tajné služby a mezinárodní síly. "Obklíčili jsme zónu, kde, jak se domníváme, jsou zajatci drženi. K žádným střetům ale ještě nedošlo. Budeme postupovat po dohodě s jihokorejskou delegací," uvedl mluvčí ministerstva.

Jižní Korea oznámila, že začala připravovat stažení svých vojáků z Afghánistánu. Odchod má nastat koncem roku, jak bylo plánováno. Soul "již zahájil přípravy (na návrat vojáků do vlasti), které zaberou asi pět až šest měsíců", sdělil vysoký činitel ministerstva obrany brannému výboru parlamentu. Stažení však není odvozené od požadavků povstalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám