Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci zadrželi guvernéra Rakky a strhli sochu Asada

– Damašek/Londýn

Syrští vzbouřenci ovládli většinu města Rakka a podařilo se jim zadržet prchajícího guvernéra stejnojmenné provincie Hasana Džalílího. Město se jim však plně ovládnout nepodařilo a armáda do něj vyslala posily. Později přišlo silné letecké bombardování. Obyvatelé mají strach z nasazení balistických raket.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští povstalci z většiny dobili město RakkaVideo: Reuters

 
Článek

O posilování armády informovala v Británii usazená syrská provzbouřenecká skupina SOHR, která se zabývá monitorováním dodržování lidských práv. Podle ní jsou na cestě posily, město ostřelují tanky a je bombardováno z letadel.

Na videu se objevily jak záběry zajatých syrských vojáků, tak strhávání sochy Hafíze Asada v centru města. Na dalším je také vidět zadrženého guvernéra. Podle SOHR je Džalílí zatím nejvyšším představitelem Asadova režimu, kterého vzbouřenci zadrželi. Zajat měl být i vysoký představitel bezpečnostních složek a zabit vysoký policejní důstojník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Minometný útok na syrskou Rakku poté, co ji dobyli povstalciVideo: Reuters

Vzbouřencům se ale zatím nepodařilo obsadit letiště vzdálené asi 40 kilometrů od Rakky, která leží na řece Eufrat poblíž hranic s Tureckem.

Zatímco na videu vzbouřenci oslavují stržení sochy a osvobození města, část obyvatel podle agentury Reuters žádala vzbouřence, aby nevstupovali do města. Báli se odvety ze strany vládních sil. „Nyní panuje strach, že režim použije střely scud proti Rakce, aby potrestal obyvatelstvo,“ řekl Reuters Naváf Alí, která zastupuje Rakku v opoziční Syrské národní koalici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám