Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci ustoupili, předají pozorovatele OSN Červenému kříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Syrští rebelové jsou ochotni propustit 21 filipínských členů mise OSN, které ve středu zajali u Golanských výšin. Chtějí je předat do rukou Červeného kříže. Oznámila to v pátek agentura AP s odvoláním na mluvčího filipínské armády.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Člen Brigády mučedníků od řeky Jarmúk požaduje stažení Asadových vojsk z provincie Dará výměnou za propuštění unesených pozorovatelů OSN.

Článek

Za únosem je oddíl Mučedníků z Jarmúku, jehož členové zastavili konvoj OSN poblíž Džamly. [celá zpráva]

Mimořádně se kvůli tomu sešla Rada bezpečnosti OSN, která akci odsoudila a vyzvala k propuštění zadržovaných.

Povstalci rukojmí chtějí předat do rukou humanitární organizace proto, aby ta zajatce bezpečně vyvedla z oblasti, kde se bojuje.

Původně požadovali za jejich propuštění stažení jednotek syrského prezidenta Bašára Asada z  provincie Dará na jihu země,

Izrael obsadil Golany za války v roce 1967 a část jich pak anektoval; zhruba 520 kilometrů čtverečních kontroluje Damašek. Nárazníkové pásmo široké až šest kilometrů kontrolují od roku 1974 Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF), o nichž syrská opozice tvrdí, že jsou na straně vlády prezidenta Bašára Asada.

Misi zajišťuje 1100 vojáků z Rakouska, Indie, Japonska a Filipín. Patřili k nim také Chorvaté, ale Chorvatsko v únoru svých 97 vojáků odvolalo. Objevily se totiž zprávy, že povstalci bojují se zbraněmi dodanými Chorvatskem. Vláda se začala obávat o osud svých členů v misi a možnosti, že na ně začnou útočit syrští vojáci

Reklama

Výběr článků

Načítám