Hlavní obsah

Syrští uprchlíci se začínají vracet domů, z Jordánska odchází tisíc lidí měsíčně

Ammán

Zhruba tisíc uprchlíků se vrátilo z Jordánska do sousední Sýrie každý měsíc po nastolení klidu zbraní na jihu země zmítané šest let občanskou válkou. Napsala to v pondělí agentura AFP s odkazem na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Jordánsku. UNHCR stále v zemi registruje přes 650 000 syrských uprchlíků.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře v Jordánsku

Článek

„Asi 750 Syřanů se do vlasti z Jordánska vrátilo během října, 1078 v září a 1203 v srpnu,” upřesnil mluvčí UNHCR v Jordánsku. Na začátku července vstoupilo v platnost příměří v provinciích Dará, Kunajtra a Suvajda na jihu Sýrie, které bylo uzavřeno za přispění Ruska, Jordánska a Spojených států. Za předcházející půlrok údajně z Jordánska přes severní hranici odcházelo méně než 300 Syřanů měsíčně.

UNHCR zároveň nedoporučuje návrat do míst mimo čtyři syrské provincie, které zahrnuje dohoda o snížení napětí uzavřená v květnu mezi Ruskem, Íránem – spojenci režimu v Damašku – a Tureckem jakožto podporovatelem povstalců.

I přes jistý pokrok je počet nedávných repatriací zanedbatelný oproti celkové populaci syrských uprchlíků v Jordánsku. K 16. listopadu jich zde podle OSN bylo 655 056, přičemž místní úřady tvrdí, že země přijala na 1,3 miliónu uprchlíků. Během občanské války trvající od roku 2011 ze Sýrie uprchlo více než pět miliónů lidí, více než tři milióny jich jsou stále v Turecku, další milión v Libanonu.

Reklama

Související články

Islámský stát přišel o 95 procent území

Teroristická skupina Islámský stát ztratila porážkami v Iráku a Sýrii 95 procent území, jež v těchto zemích od roku 2014 obsadila. Ve čtvrtek to oznámil...

Výběr článků

Načítám