Hlavní obsah

Syrští Kurdové se registrovali v USA jako zahraniční politická strana

– Ankara/Washington

Syrská demokratická rada (SDC), což je politické křídlo Syrských demokratických sil (SDF) bojujících proti Islámskému státu (IS), se registrovala v USA jako zahraniční politická strana. Jejím cílem je otevřít ve Spojených státech svou misi a prosazovat své zájmy, uvedl turecký list Hürriyet.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Příslušníci Syrských demokratických sil v Rakce, kterou vyrvali z rukou IS.

Článek

SDC požádala o registraci americké ministerstvo spravedlnosti 23. ledna, tedy tři dny poté, co turecká armáda zahájila útok na syrský Afrín, aby odtamtud vypudila kurdskou milici YPG. Ta je jádrem SDF a Turecko ji považuje za teroristickou, zatímco USA ji podporují jako jednu z klíčových součástí boje proti Islámskému státu (IS).

Registrována byla SDC ve Spojených státech 31. ledna jako „zahraniční politická strana”.

V žádosti uvedla SDC, že má zájem ustavit své zastoupení v USA. Zveřejnila i jeho cíle: „Právní agenda americké mise Syrské demokratické rady bude zahrnovat úsilí lépe vybavit armádu Demokratické federace severní Sýrie (DFNS, což je název oblasti ovládané Kurdy na severu Sýrie při tureckých hranicích), zlepšit schopnost protiteroristického aparátu, aby odpovídal potřebám éry po IS, ukončit tureckou okupaci Sýrie a umožnit DFNS provozovat mezinárodní letitě.“

Zejména dva poslední body jsou trnem v oku Ankaře, protože Turecko ovládá část území na severu Sýrie od Džarábulusu dál na západ. Letiště by zabránilo Turkům oblast izolovat.

Podle žádosti také míní SDC lobovat za své zájmy a za boje za demokratickou decentralizovanou a sekulární federativní Sýrii. To spolu s letištěm nevyhovuje syrské vládě, která nechce federalizaci země.

Reklama

Výběr článků

Načítám