Hlavní obsah

Syrští civilisté zamířili k Izraeli. Jděte pryč, nechceme vám ublížit, křičeli vojáci

K izraelskému hraničnímu plotu na Golanských výšinách v úterý dorazily desítky syrských civilistů, kteří mávali bílými kusy oděvů a zjevně žádali o pomoc. Izraelští vojáci je v arabštině megafonem vyzvali, aby se vzdálili od plotu, jinak by jim mohli ublížit. Židovský stát už nějakou dobu poskytuje humanitární pomoc Syřanům z míst, která postupně dobývá armáda prezidenta Bašára Asada.

Běžte domů, křičeli izraelští vojáci megafony na Syřany na Golanách Video: Novinky/Reuters

 
Článek

„Lidi, vraťte se. Nechceme vám ublížit, vraťte se pro svoje vlastní dobro,“ volal megafonem arabsky izraelský důstojník na dav civilistů shromážděný u hraničního plotu, nějakých 200 metrů od hranice.

„Jste u hranic Státu Izrael, běžte zpátky, než se něco špatného přihodí,“ slyšeli Syřané z izraelské strany. „Jestli chcete, abychom byli schopni vám pomoct, tak jděte zpět,“ vyzýval izraelský voják lidi, kteří pobývají v uprchlických táborech nedaleko hranice a kterým Izrael poskytuje humanitární pomoc.

Syřané, mezi kterými byly i ženy a děti, po chvíli odešli zpět do tábora. Někteří z nich se ještě v půli cesty zastavili a mávali bílými kusy oblečení.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Syřané u uprchlického tábora na syrské straně Golanských výšin mávají bílými kusy oblečení směrem k Izraeli.

Šest mrtvých civilistů při náletu

V oblasti v posledních dnech probíhají tvrdé boje mezi syrskou armádou a protivládními povstalci. Syrská vládní vojska již několikátý den podnikají ofenzivu na jihozápadě Sýrie s cílem dobýt poslední oblasti u hranice s Izraelem z rukou protivládních rebelů.

V úterý při náletu v provincii Kunajtra, která hraničí s Izraelem, přišlo o život šest lidí, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). „Šest civilistů včetně dvou žen a tří dětí bylo zabito při náletech poblíž Ajn at-Tína na hranici mezi provinciemi Kunajtra a Daráa,“ stojí ve zprávě SOHR s tím, že není jasné, zda údery podniklo syrské letectvo, nebo jeho spojenec Rusko.

„Pusťte nás k vám, nikdy vám to nezapomeneme“

Lidem, které boje vyhnaly z domovů, Izraelci poskytují humanitární pomoc v rámci operace Dobrý soused, na syrskou stranu dodávají jídlo, stany, přikrývky a zdravotnický materiál. Zároveň však trvají na tom, že hranice židovského státu zůstane pro Syřany nepřekročitelná. Do Izraele jsou nicméně přepravováni někteří jednotlivci k urgentnímu zdravotnímu ošetření.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští vojáci se dívají na syrské civilisty shromážděné u hraničního plotu

Izraelský list Jediot Achronot přinesl svědectví jednoho syrského uprchlíka, jenž se nachází v oblasti hraničního města Kunajtra, podle kterého se místní obyvatelé ocitli uvěznění v pasti mezi střelbou syrské armády a bránícími se rebely.

„Zoufale potřebujeme pomoc, jsme v nebezpečí, naše životy jsou ohroženy. Doufáme, že nás Izrael pustí dovnitř, odtamtud bychom šli do evropských zemí. Asadova armáda je už jen šest kilometrů od Kunajtry. Když nás pustí dovnitř, nikdy jim to nezapomeneme,“ řekl Syřan na adresu Izraelců, kteří jsou v jeho zemi tradičně považováni za úhlavní nepřátele.

Izrael okupuje dvě třetiny Golanských výšin, které ze strategických důvodů obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský důstojník megafonem vyzývá syrské civilisty, aby se vzdálili od hraničního plotu.

Izrael přítomnost Ruskem podporované syrské armády poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám