Hlavní obsah

Syrský režim údajně nasadil v bojích halucinogen, USA to nepotvrdily

– Washington
Novinky, pšt / aš

Generální konzul USA v tureckém Istanbulu Scott Kilner poslal tajnou depeši, ve které uvádí, že má zprávy o možném použití jedovatého plynu syrskou armádou proti povstalcům v Homsu. Informoval o tom web Foreign Policy. Mělo jít o halucinogen. Bílý dům to ale popřel.

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda údajně použila proti rebelům jedovatý plyn

 
Článek

"Zaznamenali jsme zprávy týkající se údajného použití chemických zbraní v Sýrii, ty ale nebyly v souladu s tím, co považujeme za pravdivé informace o syrském programu chemických zbraní," uvedl v prohlášení mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Tommy Vietor.

Použití chemických zbraní se vyvozuje z reportáže televize Al-Džazíra a z videí kolujících mezi opozičnímu vzbouřenci. Video ukazuje osoby údajně zasažené halucinogenem. Postižení mají na záběrech problémy s dýcháním. Přestože povstalci tvrdí, že jde o látku podobnou sarinu, průvodní znaky nepotvrzují, že by šlo o tuto smrtící nervově paralytickou látku.

Konzul byl zřejmě přesvědčen o pravdivosti záběrů, a proto poslal tajnou depeši.

"Nemůžeme to tvrdit se stoprocentní jistotou, ale syrské zdroje přesvědčivě dokazují, že 23. prosince byl nasazen v Homsu Agent 15," sdělili lékaři ze Syrsko-americké lékařské společnosti SAMS serveru Business Insider.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Rozstřílené syrské město Homs

„Působení plynu začalo pár sekund poté, co byla oblast ostřelována. Hned po tom pacienti popsali, že viděli bílý plyn se zápachem. Pak stěží popadali dech, ztráceli vidění, schopnost mluvit, byli zmatení a paralyzovaní. Trpěli nevolností a zvraceli.

Lékaři, kteří ošetřovali pacienty, uvedli, že měli zmenšené zorničky a trpěli bronchospasmem (křečovým stahem hladkého svalstva průdušek).

Agent 15 je jiný název pro 3-chinuklidyl benzilát (BZ), který zkoušela americká armáda na vlastních vojácích během studené války. Ten je ale bezbarvý a bez zápachu.

Nasazení chemických zbraní by vedlo k intervenci 

Prezident Barack Obama několikrát zdůraznil, že pokud by režim Bašára Asada použil chemické zbraně, překročil by tak meze a čelil by následkům. [celá zpráva]

„Prezident řekl jasně, že kdyby Asadův režim udělal tu tragickou chybu a použil chemické zbraně nebo selhal při jejich zabezpečení, byl by za to zodpovědný,“ stojí v prohlášení Bílého domu. V tom případě by USA zřejmě přistoupily k intervenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám