Hlavní obsah

Syrský prezident odvolal premiéra, protože uprchl

– Bejrút • Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad odvolal premiéra Rijáda Hidžába, kterého jmenoval do funkce v červnu po parlamentních volbách. Krátce poté potvrdilo Jordánsko, že Hidžáb utekl do této země. Ten pak vystoupil s projevem.

Foto: Reuters

Rijád Hidžáb (vlevo) při jmenování premiérem.

Článek

"Oznamuji, že jsem opustil vražedný a teroristický režim. A oznamuji, že jsem se zapojil do řad revoluce svobody a důstojnosti. Oznamuji, že ode dneška jsem vojákem požehnané revoluce," uvádí se v Hidžábově prohlášení, které přečetl jeho mluvčí.

O odvolání syrského premiéra informovala syrská státní televize. Předseda opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán poté sdělil agentuře AFP, že byl odvolán, neboť utekl do ciziny.

Jordánský představitel potvrdil, že Hidžáb utekl do Jordánska i se svou rodinou. Podle televize Al-Arábíja s Hidžábem utekli tři ministři jeho vlády.

Opozice dosazení bývalého ministra zemědělství do čela nové vlády po volbách odsoudila a označila za falešnou hru.

Turecká agentura Anadolu dnes mezitím informovala, že do Turecka uprchl další generál syrské armády, kterého doprovázelo pět vysoce postavených důstojníků a více než 30 vojáků.  V Turecku je nyní podle oficiálních údajů 46 500 syrských uprchlíků včetně 31 generálů. .

Atentát v televizi

Budova syrské státní televize v Damašku se stala v pondělí terčem atentátu. Ve třetím patře budovy explodovala nálož. Několik lidí bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrskou televizí v Damašku otřásl výbuchVideo: Reuters

"Ve třetím patře syrského rozhlasu a televize vybuchla bomba, jsou oběti," citovala agentura AFP ze zprávy syrské státní televize.

"Škody jsou značné," cituje ministra informací Umrána Zuhbího Reuters. "Jsem v budově rozhlasu a televize a všechno funguje a bude fungovat i nadále. Máme dost studií i techniky," dodal.

Foto: ČTK/AP

Poničená budova syrské televize

Zraněni byli podle prvních informací tři lidé. Záběry jednoho zraněného ukázala soukromá proasadovská televize Al-Ichbaríja. Ukázala i škody. Vysílání státní televize nebylo přerušeno, uvedl list Washington Post.

Budova stojí v centru Damašku a sídlí v ní jak státní televize, tak rozhlas.

Foto: ČTK/AP

Poničená budova syrské televize

Boje v Sýrii pokračují, opozice má zbraně z Kataru a od Saúdů

Na severu Sýrie probíhají tvrdé boje mezi vzbouřenci a vládními vojsky v Halábu, kde jsou už rebelové obklíčeni.

Syrská opozice přiznala, že jí dodávají zbraně především Katar, Saúdská Arábie a Libye. Rebelové také shánějí zbraně na světovém černém trhu, uvedla agentura AFP.

"Povstalci v terénu zoufale hledají zbraně tam, kde je mohou najít," uvedla v rozhovoru ve francouzském rádiu Europe 1 mluvčí exilové Syrské národní rady Basma Kodmaníová.

Podle ní vládne na syrském bojišti stále výrazná nerovnováha mezi mnohem lépe vyzbrojenými vládními jednotkami a povstalci, což jsou většinou mladíci vybavení lehkými zbraněmi. Chybí jim protiletadlové zbraně i zbraně proti tankům.

Vzbouřenci v Sýrii také zadrželi 48 Íránců, označují je za zločince, kteří pomáhají Asadovu režimu. Podle Teheránu jde o poutníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám