Hlavní obsah

Syrskému Kobani spěchají na pomoc Kurdové z Iráku, už jsou v Turecku

Ankara
Aktualizováno

Skupina iráckých kurdských bojovníků, pešmergů, mířící na pomoc syrskému městu Kobani, v pondělí ráno přistála v Turecku. Informovala o tom turecká agentura Anadolu. Mezitím televizní stanice Al-Džazíra informovala o tom, že na tureckou hranici dorazil konvoj s druhou skupinou a zásilkou zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenský konvoj iráckých Kurdů přijíždí do TureckaVideo: Reuters

 
Článek

Město Kobani ležící na syrsko-turecké hranici a obývané Kurdy už týdny obléhají a částečně kontrolují radikálové z hnutí Islámský stát (IS). Pomoc má městu dohromady 150 pešmergů ze severního Iráku. Letoun s nimi v pondělí přistál v jihotureckém městě Sanliurfa.

Mezitím na tureckou hranici dorazil konvoj složený z džípů a těžkých nákladních automobilů s nákladem zbraní a munice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zdrojů z iráckého Kurdistánu pešmergové vyjeli ze základny v Irbílu ve dvou zhruba stejně početných skupinách, přičemž jedna použila letoun a druhá se do Sýrie vydala po zemi.

Turecko má potíž

Samotné Turecko své vojáky do bojů o Kobani nenasadí. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v úterý prohlásil, že pokud to neučiní jiné země, nemělo by se očekávat, že to udělá Turecko. USA a několik arabských států Kurdům proti IS pomáhá leteckými operacemi, avšak vojáky do terénu poslat odmítají.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdský bojovník poskytuje palebný kryt dalším útočcím pešmergům

Turecko syrské kurdské obránce považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým skupinám a s níž po dlouholetém boji o kurdské části Turecka dospěla k příměří.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám