Hlavní obsah

Syrské síly zablokovaly přístupovou cestu vzbouřenců do Halabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút/Londýn

Syrské vládní jednotky prolomily rok trvající obklíčení věznice v Halabu. Podle opoziční skupiny SOHR monitorující lidská práva v zemi vstoupily už do komplexu věznice. Z jejího areálu je možné kontrolovat cestu do Halabu ze severu, po níž povstalci přisouvali zásoby.

Foto: ČTK/AP

Následky bombardování v syrském Halabu

Článek

Ředitel SOHR Rami Abdal Rahmán uvedl, že rok trvající obklíčení věznice prolomily vládní síly s pomocí bojovníků podporujících režim. Dodal, že na pozemek věznice vjely tanky a obrněná vozidla. I dvě libanonské televize blízké syrskému režimu uvedly, že obklíčení bylo prolomeno.

Věznici obklíčila loni v dubnu fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu. Podnikla několik útoků s cílem osvobodit na 3000 vězňů a zabezpečit cestu do města ze severu.

Ve středu se také podařilo po několika měsících do města dopravit potravinovou pomoc pro 60 tisíc lidí žijících ve čtvrtích ovládaných rebely i vládou. Mezinárodnímu výboru Červeného kříže byl oběma bojujícími stranami garantován vjezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám