Hlavní obsah

Syrská opozice se drolí, vzbouřenci neuznávají exilové vedení

Ženeva/Damašek

Ženevskou konferenci věnovanou Sýrii, které se chtějí zúčastnit i zástupci vlády prezidenta Bašára Asada, ohrožuje hluboký rozkol v syrské opozici. Bojovníci neuznávají politické vedení. Ve středu Revoluční hnutí v Sýrii uvedlo, že opoziční koalice nereprezentuje syrskou revoluci.

Foto: Reuters

Boji poničená čtvrť Damašku u šíitské mešity Sajída Zajnab

Článek

Opoziční koalice se nedokázala dohodnout na rozšíření o liberální síly. Měla ukončit své jednání už v neděli, ale ani po šesti dnech se neshodla na přijetí nových členů, počet přijímaných liberálů stále snižovala, nerozhodla o svém novém vedení a nevyjasnila ani své zastoupení na chystané mezinárodní konferenci, která by se měla k situaci v Sýrii sejít v červnu v Ženevě.

Čtyři hlavní vzbouřenecké skupiny v Sýrii uvedly, že Národní koalice pro syrskou revoluci a Opoziční síly jsou neschopné splnit závazky kvůli pokračujícímu nesouladu.

Foto: Reuters

Boji poničené čtvrt Damašku u šíitské mešity Sajída Zajnab

"Tento negativní vývoj umožňuje zasahování regionálních a dalších zahraničních sil (do dění v Sýrii) bez ohledu na vůli národa," tvrdí se v prohlášení, pod nímž je podepsáno Revoluční hnutí, které požaduje, aby nejméně polovinu vedení opoziční koalice tvořili lidé "spjatí s revolucí".

Podle BBC je to jasný důkaz roztříštěnosti opozičního vedení v době, kdy se USA s Ruskem snaží dovést do Ženevy k jednacímu stolu zástupce Damašku a jeho oponentů. Syrská vláda už účast přislíbila, ale v tom, kdo bude zastupovat opozici, stále není jasno.

Další komplikace

Situaci komplikuje úterní rozhodnutí Evropské unie neprodloužit zbrojní embargo proti Sýrii. Znamená to, že země EU, které budou chtít začít opozici vyzbrojovat, tak mohou učinit individuálně. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci z Iráku v Damašku

Většina z nich se k tomu ale nyní nechystá a chce vyčkat na výsledek ženevských jednání. Politici musejí vyjasnit problém, komu by byly zbraně posílány a kdo by garantoval, že se nedostanou do rukou například islámských radikálů. Rusko na konec moratoria reagovalo tím, že okamžitě přislíbilo,že Sýrii dodá moderní protiletecké rakety S-300. [celá zpráva]

Rusku také vadí návrh rezoluce Rady OSN pro lidská práva, o které se bude ve středu jednat v Ženevě. Odsuzuje syrskou vládu za nasazení těžkých zbraní do bojů o město Kusajr. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova červnovou konferenci jednostranný návrh USA, Turecka a Kataru ohrožuje. Rezoluce ovšem není závazná.

Humanitární situace v Sýrii se spolu se sílícími boji značně zhoršuje. Boje v Sýrii mají podle opozičních zdrojů za více než dva roky 90 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám