Hlavní obsah

Syrská opozice s vládou odmítá hovořit, demonstrace mají pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní představitelé syrské opozice v neděli odmítli návrh vlády na "národní dialog", který by měl ukončit násilnosti v zemi. Podmínkou jakýchkoli diskusí o syrské budoucnosti podle nich musí být zastavení represí a násilností proti demonstrantům.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syřanka s barvami národní vlajky na prstech

Článek

"Pokojné demonstrace a kampaň neposlušnosti budou pokračovat," uvedl v prohlášení koordinační výbor syrské opozice. "Je morálně a politicky nepřijatelné, aby byl zahájen národní dialog v situaci, kdy pokračuje střelba do pokojných demonstrantů a nebyli propuštěni političtí vězňové," uvádí se v dokumentu, o němž informovala agentura Reuters.

V zemi v neděli pokračovaly násilné střety, které si během víkendu vyžádaly nejméně sedm mrtvých. Syrské jednotky ostřelovaly oblasti při hranicích s Libanonem, v pohraničních městech došlo k několika incidentům mezi odpůrci a stoupenci režimu. V Libanonu na druhé straně hranic úřady posílily bezpečnostní hlídky poté, co několik stovek Syřanů překročilo hranici z obavy před represemi.

Nevládní organizace odhadují, že v Sýrii při střetech od března přišlo o život na 850 osob a že 8000 lidí skončilo ve věznicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám