Hlavní obsah

Syrská opozice přišla o vůdce, odešel, když Západ nedal zbraně rebelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská opozice, která se jen s obtížemi dokázala sjednotit v Syrské národní koalici, přišla o svého vůdce. Muáz Chatíb z tohoto seskupení v neděli vystoupil. Jeho mluvčí řekl, že Chatíb potřebuje pro svou práci větší svobodu, než může mít v jakékoli oficiální instituci. Vadila mu také neochota Západu vyzbrojit vzbouřence.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Muáz Chatíb

Článek

„Ohlašuji svou rezignaci z národní koalice, abych mohl pracovat s větší volností, která asi není možná v žádné oficiální instituci,“ uvedl Chatíb v prohlášení.

Při příležitosti svého odchodu uvedl, že syrskému lidu slíbil, že rezignuje, pokud by se překročily určité hranice. Opakovaně kritizoval, že mezinárodní společenství nedělalo během dvou let dost, aby zastavilo násilí v Sýrii. Odešel den poté, co se Evropská unie nedohodla na vyzbrojování rebelů.

Spojení jeho odchodu s neochotou vyzbrojit rebely, plyne z další části vyjádření: „Během posledních dvou let jsme byli vyvražďováni bezprecedentně násilným režimem, čemuž svět přihlížel. Zničení syrské infrastruktury, uvěznění desítek tisíc lidí, nucené vyhánění stovek tisíc dalších a jiné formy strádání nejsou dostačující pro mezinárodní společenství, aby umožnilo lidu se bránit.“

Rozdělená opozice

Opoziční koalice vznikla loni v listopadu jako orgán, který měl sjednotit velmi roztříštěnou opozici. Očekávalo se, že bude hovořit za všechny skupiny, které jsou proti vládě v Damašku. Chatíb byl do jejího čela zvolen v prosinci, byl vnímán jako sjednocující persona, ale mnohé bojovníky zaskočil, když nabídl jednání Bašáru Asadovi. [celá zpráva]

Minulý týden koalice na jednání v Istanbulu zvolila prozatímním premiérem Američana syrského původu Ghasána Híttúa. Ten má sestavit kabinet, který bude spravovat syrská území dobytá opozicí a bude také dohlížet na distribuci humanitární pomoci.

USA tlačí na Irák, aby zabránil zbrojním dodávkám z Íránu do Sýrie 

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli při setkání s iráckým premiérem Núrím Málikím a dalšími představiteli Iráku, naléhal, aby zabránili Íránu posílat přes irácký vzdušný prostor letadla se zbraněmi do Sýrie. Kerry přijel na neohlášenou návštěvu do Iráku, který ještě deset let po mezinárodní invazi ohrožuje rivalita šíitů a sunnitů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám