Hlavní obsah

Syrská armáda zaminovala hranice s Tureckem, brání civilistům v exodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrští vojáci v uplynulých týdnech položili u hranice s Tureckem další nášlapné miny, aby zamezili úprku lidí z násilnostmi zmítané země. V úterý to uvedla americká organizace Human Rights Watch (HRW). Stovky Syřanů podle OSN denně přecházejí hranice se sousedními státy. Za hranice uteklo už 30 000 obyvatel. Miny si podle HRW už vyžádaly ztráty na životech.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci na turecké straně hranice

Článek

Bývalý ženista syrské armády uvedl, že jen v oblasti Hasaníji u hranic s Tureckem od začátku března zneškodnil se svými přáteli 300 min.

O zaminovávání hranice informovala agentura AP už loni v listopadu. Tehdy se odvolávala také na jednoho ze syrských představitelů s tím, že miny jsou kladeny hlavně na pomezí s Libanonem. Tvrdil, že cílem je zamezit pašování zbraní do Sýrie.

Během již rok trvajících protestů, které režim potlačuje s nasazením armády, uteklo ze svých domovů na 230 000 Syřanů, uvádí ve své zprávě vysoký komisař OSN pro uprchlíky v Sýrii Panos Moumtzis. Přibližně 30 000 se jich dostalo do zahraničí a 200 000 jej jich bez domova ve své vlasti zmítané tvrdými boji. Dodal, že denně se stovky Syřanů pokoušejí  přejít hranice s Libanonem, Tureckem a Jordánskem.

Zpravodaj BBC uvedl, že denně přichází do tureckého uprchlického tábora v Hataji 200 lidí. Někteří z nich mají utržené končetiny. Turecký premiér Recep Erdogan v souvislosti s novou uprchlickou vlnou v minulém týdnu znovu vyzval k vytvoření humanitárního koridoru.

Násilnosti v Sýrii si podle nejnovější bilance OSN vyžádaly už nejméně 8000 obětí. Jsou mezi nimi i ženy a děti. Konec občanské války se zatím zdá být v nedohlednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám