Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla hlavní povstalecké město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské vládní jednotky dobyly v neděli zpět město Džisr aš-Šughúr na severozápadě země, které tři měsíce ovládali protivládní demonstranti a které bylo jejich hlavní baštou. Armáda k dobytí použila tanky, vrtulníky i dělostřelectvo. Co se ve městě děje, není jasné.

Foto: Osman Orsal , Reuters

Syřané v uprchlickém táboře na hranicích s Tureckem.

Článek

Úřady vykázaly z míst bojů zahraniční novináře, takže zprávy o tamní situaci většinou nelze ověřit.

Místní koordinační výbor v Džisr aš-Šughúru, který sleduje protirežimní protesty, uvedl, že armáda s 200 vozidly včetně tanků zaútočila na město z jihu a z východu. Počet obětí na obou stranách je nejasný. Jeden z obyvatel města podle AP řekl, že armáda bojovala proti stovkám vzbouřenců a svých dezertérů, kteří se přidali k opozici

Podle syrské státní televize byli dva členové ozbrojených organizací zabiti, mnoho z nich bylo zadrženo a byly jim také zabaveny zbraně.

Z města v minulých odešly tisíce obyvatel, lidé mířili do Turecka. Tamní vláda ujistila, že jim nezavře dveře a nadále je připravena masový příliv Syřanů utíkajících před násilím zvládat

Spojené státy a nevládní organizace obvinily Damašek z vyvolání humanitární krize a opětovně ho vyzvaly k ukončení násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám