Hlavní obsah

Sýrie sází na turistiku, rezorty v Latákii ožívají

Novinky, Alex Švamberk (Latákie)

Lidé koupající se v moři, polehávající na pláží nebo posedávající u bazénu jsou typickým obrázkem turistických rezortů na celém světě. Nejinak je tomu i v syrské Latákii, kde nic neukazuje na to, že země je už devátý rok v občanské válce. Na plážích je slyšet obvyklý křik dětí a zní tam hudba.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Latákii občanská válka nikdy nezasáhla a na tamější pohodě je to znát.

Článek

Když se před dvěma lety objevilo video propagující dovolenou u Středozemního moře v Sýrii, působilo tak absurdně, že člověk zvažoval, jestli nejde o nějaký podvrh, ale nešlo. Pokud si na něj nepamatujete, můžete si jej připomenout s námi v tomto článku.

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská centrála cestovního ruchu láká cestovatele do zeměVideo: Syrian Tourism

Jaká je tedy dnešní realita? Turistická střediska v Latákii opravdu fungují, i když hotely nejsou plné a v naprosté většině jsou v nich jen Syřané, a tak jde tedy spíše o vnitrostátní turismus.

Oč méně hostů však v oblasti je, o to více se místní provozovatelé snaží. Nebyl třeba žádný problém požádat v hotelu La Mira (původně La Méridien) o pokoj s výhledem na moře místo původně přiděleného. Hotel leží už mimo město, severně od rozsáhlého sportovního areálu se stadionem podél silnice Sport City Road, kde se nachází tamější marina.

Nejpopulárnější jsou ale pláže blíže u centra podél ulice Al Hurrija, kde jsou i četné kavárny a nové hotely se budují hlavně jižně od města.

Válkou nezasažená

Latákie má výjimečné osud. Na rozdíl od jiných částí země nebyla tato bašta syrského prezidenta Bašára Asada válkou zasažena. Vzbouřenci se do ní nedostali, takže se v ní neobjevují rozstřílené domy, které jsou jinak v zemi všudypřítomné.

Trochu se liší i obyvatelé, v oblasti je méně sunnitských muslimů a chudiny. Oblast byla vždy bohatá a početné zastoupení tam měla střední třída.

Nyní se Latákie snaží opět těžit z turistického průmyslu, takže se v ní už staví nové hotely. Ani ty stávající ale netrpí ošuntělostí typickou pro válečnou Sýrii, i když třeba na hotelu La Mira bylo patrné, že je už z minulého století. Dobře jíst ale místní umějí stále. Restaurace Manuela na pobřeží u sportovního areálu nejen působila moderně, ale jídlo bylo také na výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám