Hlavní obsah

Sýrie neplní slib, že nebude nasazovat armádu proti demonstrantům

– Damašek/New York
Novinky,

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pondělí podle Reuters tvrdě zkritizoval Sýrii, že neplní slib, který mu dal sám syrský prezident Bašár Asad, a stále nasazuje armádu proti demonstrantům.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

V Ženevě přitom zasedá rada OSN pro lidská práva právě kvůli tomu, že Sýrie proti demonstrantům nasazuje armádu. Syrské bezpečnostní síly dle vyšetřovatelů OSN porušují lidská práva.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová uvedla v pondělí, že v Sýrii bylo zabito 2200 lidí. Doposud uváděla 1900 až 2000.

"K dnešku bylo od zahájení protestů v půlce března zabito přes 2200 lidí, s tím, že od začátku ramadánu jich bylo zabito 350. Vojenské a bezpečnostní síly pokračují v používání nepřiměřené síly včetně nasazení dělostřelectva, aby umlčelo klidné demonstrace a opět získaly kontrolu nad obyvateli mnoha měst," pokračovala Pillayová.

Do Sýrie také dorazili vyšetřovatelé OSN.

Asad si věří

Asad při svém nedělním televizním vystoupení podle BBC uvedl, že krize v Sýrii musí mít politické řešení, zopakoval zavedení systému více politických stran a dodal, že volby by se mohly konat v únoru. Současně ale uvedl, že s násilím si musí poradit bezpečnostní síly. Asad opakovaně tvrdí, že za násilím stojí ozbrojené gangy. [celá zpráva]

Asad se zatím cítí silný v kramflecích. Uvedl, že jeho vládě nehrozí pád, i když dynastie Asadů zemi vládne už 40 let. V rozhovoru ve státní televizi řekl, že vláda není ohrožena pádem. Varoval ale před zahraniční intervencí, která by ovšem byla odražena.

Toto nebezpečí se však může stát aktuální ve chvíli, kdy padne Kaddáfího režim. Pokud změna proběhne v klidu, mnozí budou ochotnější k zahájení akce proti Sýrii, i když ta je lépe vyzbrojená.

Sankce proti Sýrii jsou stále přísnější. Není divu, když si zásahy bezpečnostních sil vyžádaly od března 2200 obětí z řad civilistů a 500 mrtvých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám