Hlavní obsah

Sýrie nakázala vojákům nešetřit střelivem při palbě do demonstrantů

Novinky,
New York

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) obvinila syrskou vládu, že umožnila bezpečnostním silám, aby zabíjely demonstranty. Vojáci dostali rozkaz zastavit protivládní protesty „všemi možnými opatřeními“, cituje ze zprávy BBC.

Foto: Reuters

Tanky vjíždí do syrského Hamá.(záběr z léta)

Článek

Zástupci skupiny hovořili s desítkami zběhů. Z rozhovorů vyplynulo, že bylo možné použít i střelbu ostrými náboji na demonstranty i přihlížející.

Ve zprávě je zmíněn i případ z 25. dubna, kdy dostal voják rozkaz střílet do demonstrantů v Dará. Ten vypověděl, že měl střílet ostrými. „Kropte je palbou. Nikdo po vás nebude žádat vysvětlení,“ řekl mu podle jeho slov velitel. Voják ještě dodal: „Normálně jsme měli šetřit střelivem, ale tehdy řekl: 'použijte tolik střel, kolik budete chtít'.“

Zpráva popírá slova syrského prezidenta Bašára Asada, který řekl, že nikdy nenakázal, aby se do lidí střílelo nebo se proti nim postupovalo brutálně. [celá zpráva]

Dále HRW ve zprávě dokumentuje případy mučení, kdy se proti zadrženým používaly elektrické obušky, jimiž se nahání dobytek, a kdy byli drženi v omezeném prostoru. Informuje také o hromadných popravách.

„Zběhové nám poskytli jména, hodnosti a postavení těch, kdo jim dali nařízení střílet a zabíjet. Všichni představitelé, jmenovaní ve zprávě, včetně těch nejvyšších z vládní úrovně by se měli zodpovídat ze zločinů proti syrskému lidu,“ uvedla jedna z autorek zprávy Anna Neistatová.

Obětí přibývá

Od počátku protestů zahynulo v Sýrii při nepokojích podle OSN přes pět tisíc lidí. [celá zpráva]

V provincii Dará ve čtvrtek při střetu s armádními dezertéry padlo 27 vojáků a policistů. Oznámila to exilová opozice. Podle vlády vojáci zasahují proti kriminálním gangům.

Nyní ale násilí dostalo už i sektářský ráz. V Homsu, považovaném za centrum nepokojů, jsou napadáni alávité, tedy členové šíitské náboženské skupiny, k níž patří také prezident Bašár Asad. Agentuře Reuters to sdělil představitel tamních alávitů Muhammad Sálih, který se řadí k Asadovým oponentům. Prohlásil, že násilí vyznačující se útoky na příslušníky určitých náboženských skupin ohrožuje cíle politického boje, který trvá od března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám