Hlavní obsah

Sýrie nabídla příměří v Halabu a výměnu vězňů s rebely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Sýrie předala Rusku plány na uzavření příměří ve městě Halab, kterým zmítají tvrdé boje. Země je také připravena vyměnit si s opozicí seznamy vězňů, kteří by následně mohli být na obou stranách propuštěni. Po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem to v pátek řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

Foto: Reuters

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim (vlevo) se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem

Článek

"Informoval jsem ministra Lavrova, že jsme připraveni na výměnu vězňů s těmi, které drží protivník," řekl Mualim na tiskové konferenci. Pokud jde o příměří v Halabu, syrský představitel podle agentury Interfax požádal ruskou stranu, aby s realizací příměří pomohla.

"Jestliže obě strany dodrží své závazky, bude tento plán úspěšný," řekl syrský ministr a doplnil, že by plán pro příměří v Halabu měl sloužit jako příklad i pro další města.

Syrští povstalci se již dříve nechali slyšet, že pokud se vláda k podobnému částečnému příměří zaváže, budou ho dodržovat i oni. Zda se klidu zbraní vůbec podaří dosáhnout, to ale zůstává nejasné, poznamenala agentura Reuters i v souvislosti s podobnými neúspěšnými pokusy v minulosti.

Budoucností Sýrie by se měla zabývat mírová konference, která začne příští středu ve Švýcarsku. Přítomni na ní budou právě i zástupci syrské vlády. Opozice se má právě dnes rozhodnout, zda a v jakém počtu se zúčastní. Povstalci také trvají na záruce, že syrský prezident Bašár Asad nesmí být zapojen do žádné příští vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám