Hlavní obsah

Sýrie čelila útoku na letiště T4, obviňuje Izrael

Damašek

Syrské letiště T4 na východě provincie Homs směrem na Palmýru se stalo v úterý večer terčem náletu, který provedla letadla přilétající od syrsko-irácké hranice. Damašek z něj obvinil Izrael a tvrdí, že řadu vypálených raket se podařilo sestřelit.

Foto: Reuters

Střela nad Sýrií (ilustrační foto)

Článek

„V úterý kolem 22:10 podnikla izraelská letadla další agresivní útok na letiště T4 z oblasti Al-Tanf,“ uvedl armádní zdroj po syrskou státní agenturu SANA. Dodal, že protivzdušná obrana okamžitě zasáhla řadu vypálených střel. Čtyři však dopadly na cíl. Podle armády útok způsobil jen materiální škody.

Oblast Al-Tanf na jihu Sýrie při iráckých a jordánských hranicích o poloměru zhruba 55 km zůstává pod kontrolou amerických sil.

Foto: Mapy.cz

Napadená základna T4

Izrael se k útoku nepřihlásil, většinou své akce na území Sýrie nekomentuje. Na základnu T4 v minulosti už izraelské letectvo útočilo, uvedl izraelský list Ha´arec. Podle něj ji využívají kromě syrské armády i ruské vzdušné síly a íránské revoluční gardy. Během posledních deseti dní tam třikrát přistál íránský nákladní Boeing 747. Zřejmě dopravil dodávky z Teheránu.

Útok následoval poté, co byly v úterý raketami kaťuša ostřelovány základny Al-Tadž v Iráku severně od Bagdádu, kde probíhá výcvik. Nebyl zasažen žádný koaliční voják a škody byly malé.

Obě zřejmě nesouvisející akce podle týdeníku Newsweek potvrzují, že v oblasti panuje silné napětí, které v Iráku narůstá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám