Hlavní obsah

Sýrie a Libanon se dohodnou na vzájemné hranici

Novinky, aš, CBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Během druhého dne průlomových damašských rozhovorů mezi prezidenty Sýrie a Libanonu Báširem Asadem a Michelem Sulejmánem se ve čtvrtek obě země dohodly, že zahájí jednání o vytyčení hranice mezi oběma státy. Libanonu má připadnout i část území okupovaného Izraelem. Obě země teprve ve středu navázaly plné diplomatické styky.

Článek

"Oba vůdci souhlasili, že začnou pracovat na vytvoření společného výboru pro vytyčení syrsko-libanonských hranic,“ uvedl Násir Churí, který stojí v čele Syrsko-libanonského vysokého výboru.

Hranice nejsou přesně vytyčeny. Problematická je zejména oblast farem Šibá'a, kde jsou zdroje vody. Nyní byly přiznány Bejrútu. Oblast je přitom už od roku 1967 obsazena Izraelem. Židovský stát ji nadále okupuje, protože oblast považoval stejně jako OSN za syrské území. Se Sýrií dosud Izrael neuzavřel mírovou smlouvu a nadále okupuje i strategicky důležité Golanské výšiny.

Skutečnost, že oblast farem bude patřit Libanonu, dále komplikuje izraelsko-libanonské vztahy. Izrael už Libanonu vrátil všechna území, která považoval za libanonská. Militantní šíitské libanonské hnutí Hizballáh ale opakovaně opakovalo, že bude na Izrael útočit právě kvůli pokračující okupaci farem Šibá'a o rozloze asi 25 kilometrů čtverečních.

Mezi Libanonem a Sýrií panuje napětí od občanské války v Libanonu. Syrská vojska byla od roku 1976 přítomna v Libanonu. V osmdesátých letech odmítla ze země odejít a zemi opustila až v roce 2005, když se Libanonci po atentátu na expremiéra Ráfika Harírího, jenž zastával protisysrké postoje, vzbouřili proti jejich přítomnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám