Hlavní obsah

Svět slíbil Palestincům přes 4,5 miliardy dolarů

ŠARM AŠ-ŠAJCH
Aktualizováno

Mezinárodní dárci v pondělí na konferenci v egyptském letovisku Šarm aš-Šajchu přislíbili poskytnout přes 4,5 miliardy dolarů (zhruba 100,15 miliardy korun) na pomoc palestinské ekonomice a na rekonstrukci palestinského pásma Gazy, poničeného nedávnými boji mezi izraelskou armádou a palestinským radikálním hnutím Hamás.

Foto: Sameh Refaat/Official Photographer/Pool , Reuters

Americká ministryně zahraničí Clintonová se saúdskoarabským protějškem princem Fajsalem na konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Článek

Své příspěvky podmínili tím, že se poskytnuté finance nedostanou do rukou Hamásu, který v pásmu Gazy vládne, a že je toto radikální hnutí, označované USA a Evropskou unií za teroristickou organizaci, nebude rozdělovat.

Předem oznámené přísliby od USA, EU a států Perského zálivu přesáhly částku 2,8 miliardy dolarů, o něž pro Gazu žádal předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Na opravu škod způsobených válkou má připadnout 1,33 miliardy dolarů, další prostředky půjdou převážně na podporu rozpočtu a reforem palestinské samosprávy. Problémem ale zůstává, jak se konkrétní podpora do pásma dostane. Hraniční přechody s Gazou totiž Izrael nadále blokuje a pouští do pásma jen nejnutnější zboží.

"Prvotním úkolem je otevřít přechody, ale současně je třeba zajistit, aby do Gazy neproudily zbraně," zdůraznil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Hamás, který nebyl stejně jako Izrael na konferenci v Egyptě pozván, v reakci na jednání uvedl, že bojkot tohoto islamistického hnutí podkope rekonstrukční snahy v Gaze.

Invaze do Gazy

Oběti:

- Přes 1300 Palestinců zabito (z toho 410 dětí), 5300 zraněno.

- Raketami Hamásu zabiti v Izraeli tři civilisté, v pásmu Gazy zabito deset izraelských vojáků; celkem na 420 zraněných.

Materiální škody:

- Podle palestinského statistického úřadu způsobila ofenziva palestinské ekonomice ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

- Podle Hamásu Izrael zcela zničil 4000 - 5000 domů (20 tisíc poškozeno), 16 vládních budov a 20 mešit.

- Nálety zničily také veřejné stavby včetně škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení.

Evropská unie slíbila, že letos poskytne Palestincům 554 miliónů eur (asi 12,4 miliardy korun), z čehož by asi polovina měla plynout přímo do Gazy. Slib nové americké vlády poskytnout až 900 miliónů dolarů přijela do Egypta oznámit ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, která je zde na své první blízkovýchodní cestě ve funkci. Země Perského zálivu údajně celkem nashromáždí na příštích pět let 1,65 miliardy dolarů; největší, miliardovou částkou přitom přispěje Saúdská Arábie. Maroko a Jižní Korea dají shodně po 15 miliónech dolarů, Austrálie 12,6 miliónu dolarů a Irsko s 2,6 miliónu dolarů. Rusko oznámilo pomoc v podobě dodávek mouky a léků, dále přislíbilo poskytnout palestinské správě 50 transportérů a dvě civilní helikoptéry.Mezi dalšími dárci je Itálie, která přislíbila 100 miliónů dolarů, Francie se zavázala okamžitě vyčlenit 31,6 miliónu dolarů.Česko na konferenci zastupoval ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Česká vláda v únoru rozhodla, že na pomoc lidem v Gaze vyčlení deset milionů korun. Již v lednu poskytla Gaze pět miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám