Hlavní obsah

Spílajícímu Kaddáfímu na summitu arabských států vypnuli mikrofon

Novinky, Tomáš Reiner
Dauhá

Pondělní summit Ligy arabských států (LAS) v katarském Dauhá poznamenalo plamenné vystoupení libyjského vůdce a šéfa Africké unie Muammara Kaddáfího. Poté, co saúdského krále Abdulláha odsoudil za jeho vazby na Západ a katarský emír mu vypnul mikrofon, jednání spěšně opustil.

Foto: HO/Qatari News Agency, Reuters

Muammar Kaddáfí na summitu v Dauhá

Článek

Kaddáfí podle arabských médií přerušil zahajovací řeč a označil saúdského krále za amerického spojence a britský produkt. Není to poprvé, co mezi ním a Abdulláhem padala ostrá slova - už před šesti lety se pohádali kvůli americkému vpádu do Iráku. [celá zpráva] „Teď, o šest let později, se prokázalo, jaký jste byl lhář,“ řekl Kaddáfí a dodal, že teď ovšem problém považuje za skončený a je připraven se usmířit.

Když mu však katarský emír Hamad bin Chalífa al-Tání vypnul mikrofon, ostře se ohradil s tím, že mu jako představenému arabských vládců, králi všech afrických králů a imámovi muslimů nesmí být zapovězeno právo na summitu promluvit. Pak jednací sál rychle opustil. Následoval ho kontroverzní súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír, údajně aby ho přemluvil k návratu.

Nejednotný arabský svět

Korespondentka BBC Katya Adlerová uvedla, že rozštěpení stanovisek mezi členskými státy prokázala i další jednání, ať už byl tématem postoj k vládě prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse či k růstu vlivu šíitského Íránu.

Problematická je už Bašírova účast, haagský tribunál na něj nedávno vydal zatykač a v Dauhá jej kritizoval pozvaný generální tajemník OSN Pan Ki-mun za vyhnání mezinárodních humanitárních organizací ze Súdánu. Bašír zemím LAS poděkoval, že jeho vydání soudu nepodpořily.

Summitu se navíc neúčastní egyptský prezident Husní Mubarak, protože nesouhlasí s ostře protiizraelským postojem Kataru během lednové ofenzívy izraelské armády proti palestinskému hnutí Hamás v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí je novým předsedou Africké unie

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se v pondělí stal novým předsedou Africké unie (AU). Kaddáfí na postu nahradí tanzanského prezidenta Jakaya Kikwete.

Výběr článků

Načítám