Hlavní obsah

Soukromá ochranka Blackwater i přes zákaz dál v Iráku působí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Strážci americké bezpečnostní služby Blackwater nadále v Iráku ochraňují americké diplomaty navzdory tomu, že firma nemá povolení v zemi působit a ministerstvo zahraničí USA jí nechce prodloužit kontrakt. Členové Blackwateru předloni v Bagdádu podle vyšetřovatelů bezdůvodně zastřelili 17 civilistů.

Článek

Představitelé americké administrativy agentuře AP potvrdili, že strážci společnosti známé teď jako Xe zůstanou v Iráku do léta, tedy mnohem déle, než se avizovalo. Firemní helikoptéry mají zajišťovat bezpečnost do září.

Irácká vláda žádala o odchod Blackwateru ze země okamžitě po přestřelce, při níž na bagdádském předměstí v září 2007 zemřelo 17 civilistů. Bagdád chtěl zaměstnance firmy sám soudit, s čímž ale USA nesouhlasily. Vyšetřovatelé CIA nicméně potvrdili, že ochranka střílela bezdůvodně a její jednotlivce čeká soud.

Irák Blackwateru zakázal na svém území působit, americká vláda ale firmě o sedm měsíců později smlouvu prodloužila.

Americké ministerstvo zahraničí sice nedávno oznámilo, že ochranka přestane zajišťovat bezpečnost amerických diplomatů v Bagdádu 7. května, kdy firmě vyprší smlouva, už ale podle AP nedodalo, že společnost má ještě dva kontrakty, které doběhnou v srpnu a září. Nejmenovaný irácký bezpečnostní představitel agentuře řekl, že společnost potřebuje nějaký čas k ukončení svých operací.

Podle AP dokresluje setrvávání ochranky v Iráku pochybnosti, zda jsou irácké bezpečnostní síly dostatečné silné na převzetí kontroly nad celým Irákem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám