Hlavní obsah

Smyčka se utahuje. Irácká armáda je na dostřel od mešity, kde byl vyhlášen Islámský stát

Mosul
Aktualizováno

Islámský stát je na prahu klíčové a symbolické porážky. Iráčtí vojáci se za podpory Spojených států dostali na dostřel velké mešity v Mosulu, v níž teroristický vůdce Abú Bakr al-Bagdádí v červenci roku 2014 vyhlásil samozvaný chalífát. Dobojováno ale zdaleka není. Osvobození západní části města komplikují ostřelovači Islámského státu. Džihádisté si navíc berou civilisty jako živé štíty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky se blíží k hlavní mešitě v Mosulu, na které stále vlaje vlajka Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme už jen několik set metrů od mešity, víme, že pro ně (mešita) an-Núrí hodně znamená,“ řekl agentuře Reuters mluvčí iráckého ministerstva obrany Jahjá Rasúl.

Východ Mosulu irácká armáda kontroluje od prosince loňského roku, o západní část ale stále svádí krvavé boje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pokračující boje vyhánějí z Mosulu další civilistyVideo: Reuters

„Naše síly nyní kontrolují okolo 60 procent západní části města. Nyní bojujeme o staré město s malými ulicemi. Je složité bojovat, když jsou uvnitř civilisté. Snažíme se je evakuovat,“ dodal Rasúl.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát

Když Abú Bakr al-Bagdádí chalífát vyhlašoval, okupovali islámští teroristé značnou část Sýrie i Iráku. Nyní už se ale musejí stahovat na všech frontách a Bagdádí se musí skrývat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda tvrdě bojuje s Islámským státem v MosuluVideo: AP

V západní části Mosulu podle odhadů zůstává ještě na 600 tisíc civilistů a jejich život je v ohrožení. Od března jich už v Mosulu zahynulo okolo 3,5 tisíce. Polní nemocnice, kterou v oblasti Mosulu vybudovala americká humanitární organizace Samaritan’s Purse, už od ledna ošetřila na tisícovku pacientů. Velkou část z nich tvořily ženy a děti.

Týmy Lékařů bez hranic v okolí Mosulu přijaly za poslední dva měsíce přes 1800 pacientů, kteří potřebovali život zachraňující lékařskou péči. 1500 z nich utrpělo zranění v důsledku konfliktu.

V době vrcholící ofenzivy proti Islámskému státu v Mosulu se do Washingtonu sjeli ministři zahraničí 68 zemí, kteří řeší další postup boje proti skupině hlásící se k útokům po celém světě. Jednání se účastní i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám