Hlavní obsah

Slováci zadržení v Íránu měli používat nelegální vysílačky a fotit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránská vláda v neděli oficiálně potvrdila zadržení občanů Slovenské republiky, kteří čelí podezření ze špionáže. Slovenští paraglidisté měli ze vzduchu fotografovat vojenské objekty a údajně používali nelegální vysílačky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výsledek vyšetřování je takový, že jsme používali nelegální vysílačky, ačkoli jsme je nepoužili. Měli jsme je s sebou a byly nastaveny na legální frekvence,“ vzkázal jeden ze skupiny Slováků rodině. Jeho vzkaz zveřejnil v pondělí deník Plus jeden deň.

Jeden ze Slováků byl zadržen už při prvním letu po květnovém příletu skupiny do Íránu. „Přistával hned u silnice, před čímž nás místní varovali,“ připustila skupina Slováků.

Zadržený muž nemluví anglicky, a proto mu na pomoc přišel kolega, který byl vzápětí rovněž zadržen policií. Postupně byli k výslechu přizváni i ostatní členové osmičlenné skupiny, kteří byli pravděpodobně rovněž zadrženi.

V Íránu hrozí za špionáž až trest smrti. Podle íránského ministerstva zahraničí přijeli Slováci do země jako turisté, ale chovali se nevhodně a měli u sebe „nekonvenční zařízení“. Íránská strana slovenské diplomacii potvrdila, že Slováci „porušili zákony země, proto skončili v poutech a bylo zahájeno vyšetřování“. Bylo jim nařízeno domácí vězení.

Slovensko je se zadrženými v kontaktu

Írán nespecifikoval počet zadržených Slováků, ale slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák uvedl, že jich je osm a byli zadrženi ještě v květnu. „Náš zastupitelský úřad v Teheránu je v přímém kontaktu se zadrženými občany i s íránskou stranou. V celém případu ještě nepadl finální verdikt, vše je otevřené, a proto nemůžeme poskytnout žádné další podrobnosti,“ uvedl tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí.

Loni zadržely íránské úřady Slováka Mateje Valúcha, který čelil obvinění ze špionáže pro americkou CIA. Valúch se vrátil na Slovensko začátkem února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám