Hlavní obsah

Šíitský duchovní Sadr nařídil své armádě půlroční pauzu

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Radikální šiítský duchovní Muktada Sadr ve středu přerušil na půl roku aktivity svých milicí, známých pod jménem Mahdího armáda. Podle jeho spolupracovníků ji chce reorganizovat.

Článek

Sadr členům své armády nařídil, aby spolupracovali s bezpečnostními silami a aby zachovávali "sebekontrolu", uvádí se v jeho prohlášení.

Reorganizace armády bude mít za cíl "zachovat její ideologickou image", uvedl Sadrův spolupracovník šejk Hazím Araji. Podle odborníků se armáda poslední dobou rozštěpila na frakce.

Duchovní zveřejnil prohlášení na tiskové konferenci v Karbale, kde v úterý během bojů mezi šíity zemřelo přes 50 lidí. Mahdího armáda odmítla, že by se bojů zúčastnila.

Sadr chce, aby USA opustily Irák

Sadrovy milice se staví proti americké přítomnosti v Iráku. Zúčastnily se dvou revolt proti vojákům USA v roce 2004.

Sadr podle amerických zpravodajských služeb na začátku roku opustil Irák poté, co administrativa USA oznámila, že hodlá zvýšit tlak na radikály. Do Iráku se vrátil na konci května.

Sadr je považován za jednu z nejvlivnějších osobností v Iráku v období po pádu Saddáma Husajna v roce 2003. V dubnu nařídil šesti ministrům, kteří mu byli blízko, aby odešli z irácké vlády. Sadr se tak snažil donutit kabinet premiéra Núrího Málikího vytvořit časový harmonogram odchodu amerických vojsk ze země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám