Hlavní obsah

Šíité připravují na boj s Islámským státem i děti, ukázala kurdská reportáž

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl
Aktualizováno

Iráčtí šíité připravují na boj proti Islámskému státu i děti. Záběry z jejich výcviku v jednom z táborů Jednotek lidové mobilizace v Baládu v provincii Saladdín přinesla v reportáži irácká kurdská agentura Rudaw, ve které rekruti promluvili. AP o výcviku informovala v úterý s tím, že ve výcvikovém táboře byla polovina z 200 kadetů mladší osmnácti let a některým bylo jen patnáct.

Foto: Vivian Salama, ČTK/AP

Pětiletý syn instruktora šíitských milicí Abdulhakim v uniformě s otcovou pistolí

Článek

Reportáž Rudawu byla zveřejněna už 9. července. V táboře v Baládu je vidět, jak se učí mladí chlapci i jedno dítě nosit zbraně a postupovat ve skupině. Neukazuje ale střelecký výcvik.

„Řídíme se nařízením nejvyššího šíitského duchovního vůdce velkého ajatolláha Alího Sistáního. Jednou na pátečních bohoslužbách řekl, že by děti měly být plně připraveny pro všechny případy, protože irácká budoucnost je nejistá,“ řekl jeden z rekrutů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že kromě základního vojenského výcviku také studují v táboře korán: „Kromě výuky taktiky boje a výcviku se učíme ve výcvikovém centru i o odměně za mučednictví v boji proti IS.“ Instruktoři jim říkají, že se dostanou do nebe, kde je budou čekat andělé.

Foto: Vivian Salama, ČTK/AP

Pětiletý syn instruktora šíitských milicí Abdulhakim v uniformě s otcovou pistolí

„Potřebujeme ve výcviku učit bojovníky aktuálnímu významu džihádu. Druhy džihádu jsou součástí jednoho z předmětů, které v centru vyučujeme,“ řekl klerik z centra na kameru. „Jedním z úkolů džihádu je šířit islám a větu Není boha kromě Alláha,“ dodal. Výcvik začíná až po výuce džihádu.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Chlapec prochází v rámci výcviku pod Koránem.

Další mladý rekrut řekl, že ho do milice poslala rodina: „Chceme vytlačit nepřítele z naší země.“ Jiný prohlásil, že jej rodina podporovala ve vstupu do milice, aby prodělal výcvik a pomohl vyčistit zemi od extremistů z IS. I když se Iráčanům podařilo většinu provincie osvobodit, v části ještě operují jednotky Islámského státu.

Bojují i děti

AP řekl patnáctiletý Džafer Usáma, že chtěl být inženýrem, ale nyní chce být  milicionářem, protože jeho otec bojuje s šíitskou milicí v Anbáru a bratr v Bajdží: „Až dokončím výcvik, dá-li bůh, přidám se k nim, i kdyby to znamenalo, že obětuji svůj život, abych udržel Irák bezpečný.“

Už na začátku léta AP viděla na frontě v provincii Anbár u šíitských milicí ozbrojené chlapce, jimž bylo něco málo přes deset. Byli mezi nimi i 12letý Husajn Alí a jeho o dva roky straší bratranec. Alí s kalašnikovem řekl: „Je čest sloužit naší zemi.“

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Výcvik mladých šíitů

Mohou se přidat k extremistům

Rudaw varuje před možnou militarizací Iráku a zmiňuje i obavy mezinárodního společenství a humanitárních organizací z nasazení dětí v bojích v zemi. Upozorňuje současně, že nelze vyloučit, že se tito mladíci v budoucnosti nepřidají k extremistům.

V době sektářské války v polovině prvního desetiletí nového milénia v Iráku řádily šíitské eskadry smrti, napojené na policii.

Kurdové se řadí k sunnitské větvi islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám